EK zablokovala fúzi burzovních společností Deutsche Börse a LSE

29.03.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 29. března (ČTK) - Evropská komise dnes zablokovala plánované spojení německé burzovní společnosti Deutsche Börse s Londýnskou akciovou burzou London Stock Exchange (LSE). Své rozhodnutí zdůvodnila obavami z negativních dopadů na hospodářskou soutěž. Firmy LSE a Deutsche Börse se na fúzi v hodnotě kolem 29 miliard eur (784 miliard Kč) dohodly zhruba před rokem.

Komisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová uvedla, že sloučená skupina by de facto získala monopol v obchodování s cennými papíry s pevným výnosem, jako jsou například dluhopisy. Upozornila rovněž, že Británie je až do odchodu z EU členským státem unie a vztahují se ni unijní pravidla, včetně antimonopolních.

Společnost LSE již koncem minulého měsíce varovala, že plánovaná fúze s Deutsche Börse pravděpodobně nezíská souhlas Evropské komise. Ta po LSE požadovala prodej většinového podílu v platformě pro elektronické obchodování s dluhopisy MTS, což firma odmítla.

MTS sice představuje pouze relativně malou část z celkových aktivit LSE, je však významnou platformou pro obchodování s dluhopisy evropských vlád, a to zejména v Itálii, kde je klasifikována jako \"systémově důležitá\".

pmh šeb

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK