Dolar zpevňuje, podpořila ho příznivá statistika

29.03.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 29. března (ČTK) - Americký dolar dnes na devizových trzích zpevňuje, podpořily ho zejména příznivé statistické údaje ze Spojených států. Posílily totiž očekávání dalšího růstu úrokových sazeb v USA ve zbytku letošního roku. Vůči britské libře dolar zpevňuje ve světle oficiálního zahájení odchodu Británie z Evropské unie.

Dolarový index, který měří výkon dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, kolem 17:40 SELČ přidával 0,4 procenta na 100,07 bodu. Vůči euru dolar si připisoval 0,6 procenta na 1,0757 USD, k japonskému jenu ale zůstával téměř beze změn na 111,03 JPY. Libra k dolaru odepisovala zhruba 0,3 procenta na 1,2415 USD.

Úterní statistika ukázala, že důvěra amerických spotřebitelů je nejvyšší od prosince 2000. To poslalo nahoru výnosy amerických státních dluhopisů a poskytlo podporu i dolaru. Kromě příznivé statistiky a naději na další růst úroků podle analytiků pomáhají dolaru i naděje, že americký prezident Donald Trump se teď zaměří na daňovou reformu.

Libra mírně oslabuje nejen k dolaru, ale i k jenu. Británie dnes oficiálně oznámila Evropské unii záměr z tohoto seskupení odejít. Začíná tak dvouleté vyjednávání o podobě brexitu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK