Dnes bude jednat rada ČNB, změna u intervencí se zatím nečeká

30.03.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. března (ČTK) - Bankovní rada České národní banky dnes bude jednat o nastavení úrokových sazeb a režimu devizových intervencí. Podle odhadů ekonomů bankovní rada sazby nechá na nulové úrovni, stejně tak nechá zatím beze změny závazek držet korunu nad hranicí 27 korun za euro. Analytici nevylučují, že ČNB ukončí intervence v průběhu dubna mimo pravidelné měnové zasedání ČNB. Další měnové jednání rady se uskuteční ve čtvrtek 4. května.

Bankovní rada na počátku února zopakovala, že jako pravděpodobný termín ukončení intervencí vidí polovinu letošního roku. Rovněž uvedla, že kurzový závazek neukončí dříve než ve druhém čtvrtletí 2017. Minulý týden řekl prezident Miloš Zeman s odvoláním na jednání s guvernérem ČNB Jiřím Rusnokem, že ČNB by mohla ukončit intervence proti posilování koruny dříve než v půlce letošního roku.

\"Nejspíše nás čeká poslední relativně klidné jednání bankovní rady, kde jen bude zopakováno, že někdy ve druhém čtvrtletí skončí kurzový závazek,\" uvedl hlavní ekonom Deloitte David Marek. Následující týdny budou podle něj plné nejistoty, kdy přijde okamžik ukončení kurzového závazku. I podle analytika České spořitelny Michala Skořepy čtvrteční jednání bankovní rady nejspíš nepřinese novou informaci.

Devizové intervence centrální banka zahájila kvůli obavám z deflace s cílem oslabit korunu a držet její kurz poblíž 27 Kč/EUR na počátku listopadu 2013. Od té doby do konce ledna intervenovala v objemu zhruba 1,3 bilionu korun. Intervence v řádech stovek miliard korun pokračovaly podle odhadů analytiků i v únoru a březnu.

Měnového zasedání se ve čtvrtek zúčastní všech sedm členů bankovní rady.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK