Egypt nebude zdražovat turistická víza

03.04.2017 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Víza do Egypta se oproti původním plánům zdražovat nebudou. Cena jednorázových turistických víz do země zůstane pro letošní sezonu na úrovni loňska, tedy na 25 dolarech (634 korun). Na tiskové konferenci to dnes uvedli guvernéři oblastí Rudé moře a Jižní Sinaj. Zdražení na 60 dolarů bylo původně plánováno od července. V roce 2015 vyjelo do Egypta 115.000 Čechů, za rok 2016 statistici údaj nezveřejnili.

Egyptský velvyslanec v ČR Abdar Rahmán Saláhaddín řekl, že doufá v to, že i tento krok přispěje k tomu, že se Egypt vrátí zpět jako jedna z top destinací pro české turisty, kteří hledají relaxaci a kulturu.

Podle guvernéra oblasti Rudého moře Ahmada Abdalláha Egypťané využili období posledních let, kdy návštěvnost země poklesla, především k rekonstrukci některých hotelů a dokončení bezpečnostních opatření na letištích. "Chceme podpořit fakultativní výlety, málokterá země světa nabízí pohled na takové kulturní a historické památky jako právě Egypt," uvedl Abdalláh.


Čtěte také:
Na co dát pozor při výběru cestovky?
Dovolená 2017: Myslete na léto už teď, vyplatí se to (1)
Dovolená 2017: Myslete na léto už teď, vyplatí se to (2)

České ministerstvo zahraničí uvádí, že bezpečnostní situaci v Egyptě považuje za stabilní s výjimkou severu Sinajského poloostrova a západní hranice s Libyí. "V některých oblastech, včetně Káhiry, může docházet k teroristickým útokům, zaměřeným převážně proti egyptským bezpečnostním složkám a jejich infrastruktuře," uvádí ministerstvo. Kromě zájezdů s CK a návštěv významných památek, jejichž bezpečnost je zajištěna, MZV doporučuje cestovat do Egypta pouze v odůvodněných případech.

Prodeje zájezdů na léto podle cestovních kanceláří ukazují, že poptávka po dovolené v Egyptě letos stoupá, ukázala nedávná anketa ČTK mezi cestovními kancelářemi. CK očekávají, že země na Nilu se letos zařadí do první pětky nejpopulárnějších destinací pro letecké zájezdy. Zatímco loni se dovolené v Egyptě podílely na prodeji first minute zájezdů jedním procentem, letos je to sedm procent, vyplývá z údajů agentury Invia.cz.

"V porovnání s loňským rokem jsme zaznamenali výrazný nárůst poptávky, a to především do Egypta, kde se kromě pobytů u moře opět začínají prodávat i poznávací zájezdy," řekl ředitel Čedoku Jan Koláčný.

"Egypt se letos znovu velmi výrazně vrací na scénu, nárůst zájmu je rapidní a je rovnoměrně rozdělen mezi nejoblíbenější letoviska Hurghadu a Marsu Alam," dodal Jan Bezděk z CK Fischer.

Průměrná cena prodaného zájezdu do Egypta oproti loňskému roku klesla. "Zatímco v loňské first minute sezoně dosáhla průměrná hodnota prodaného zájezdu do Egypta téměř 17.000 korun, díky zvýšené poptávce a návratu turistů do této země letos cena opět klesla, a to až o 1600 korun na osobu," uvedl marketingový ředitel Invie Michal Tůma. V roce 2015 skončil Egypt na desátém místě žebříčku nejoblíbenějších destinací, do země vycestovalo 117.000 českých turistů.

Většina přímořských letovisek se potýkala v posledních letech s nízkou návětěvností, kritický dopad měl porevoluční vývoj na návazné služby turistického ruchu. Turisté nevyhledávali fakultativní výlety, což mělo značný dopad na tu část turistického průmyslu, která se nachází mimo přímořská letoviska.

Autor článku

ČTK  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU