Elektronické občanské průkazy by mohly fungovat v roce 2018

03.04.2017 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Občanské průkazy s elektronickým čipem by mohly začít fungovat v roce 2018. Při zahájení dnešní konference Internet ve státní správě a samosprávě (ISSS) v Hradci Králové to řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Nové průkazy by měly umožnit vyřizovat některé záležitosti s úřady bez jejich návštěvy. Stát podle Sobotky připravuje i další projekty, například elektronickou neschopenku či takzvaný e-recept.

Ministerstvo vnitra je na to připraveno, ale je třeba dokončit schválování zákona, který už delší dobu leží v Parlamentu, řekl dnes novinářům předseda vlády. Elektronické průkazy budou podle něj vydávány zdarma.

Elektronická neschopenka by měla podle Sobotky omezit administrativu, umožnila by také lepší kontrolu. Premiér dnes také označil za důležité, aby v příštím roce začal fungovat takzvaný elektronický recept. "Je to věc, která sníží administrativu v oblasti zdravotnictví a umožnila by lepší kontrolu, jak vynakládáme finanční prostředky na léky," řekl.

Dvoudenní konference ISSS nabízí kromě prezentací a přednášek například vyhlášení různých soutěží, dnes večer budou známi vítězové klání o nejlepší webové stránky měst a obcí Zlatý erb.

Autor článku

ČTK  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU