Polovina exportérů očekává měsíc po konci intervencí kurz 26 Kč

04.04.2017 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Téměř polovina vývozních firem (46 pct) předpokládá, že kurz koruny se měsíc po ukončení intervencí České národní banky bude pohybovat v rozmezí od 26 do 26,50 Kč za euro. Nejvíc exportérů očekává konec kurzového závazku ve čtvrtek 13. dubna, poté co statistici zveřejní v pondělí údaj o inflaci za březen. Ukázal to průzkum Asociace exportérů. Zájem vývozců o zajištění proti neočekávanému pohybu kurzu koruny se letos prudce zvýšil.

Devizové intervence zahájila centrální banka v listopadu 2013, jejím cílem bylo oslabit korunu a držet kurz poblíž 27 Kč/EUR. Sedm z deseti firem očekává konec intervencí ve druhém čtvrtletí. Více než tři čtvrtiny dotázaných předpovídají kurz měsíc po konci intervencí mezi 25 - 27,50 Kč za euro. Jen každý desátý exportér věří, že koruna naopak oslabí přes 27 korun za euro.

"Výsledky průzkumu odpovídají nejistotě, která v souvislosti s ukončením kurzového závazku panuje," uvedla hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská.

Podle Indexu exportu bude pokračovat expanze českého vývozu i ve druhém čtvrtletí letošního roku, a to tempem, který překoná přírůstky z prvního pololetí roku 2015 i 2016. "Předpověď exportu na červen tohoto roku prostřednictvím Indexu exportu stále ještě vypadá optimisticky, i když ne tolik jako v květnu. Na další vývoj exportních výsledků bude mít ve druhém pololetí, kromě přetrvávajícího nedostatku pracovních sil vliv i okamžik, kdy ČNB opustí intervenční režim," řekl místopředseda Asociace exportérů Otto Daněk. Začátek letošního roku přinesl zotavení českého vývozu, který v národní metodice stoupl meziročně o 6,7 procenta.

Exportéři se letos masivně zajišťují proti pohybu kurzu. "To do budoucna oslabuje nepříznivý dopad kurzu koruny na český vývoz. Posílení kurzu o 1 Kč může podle našich odhadů připravit český vývoz až o 150 miliard korun za rok," dodala Horská.

Také Asociace exportérů očekává stejná čísla. "Posílení koruny vůči euru o jednu korunu ročně připraví exportéry o 147 miliard korun a HDP Česka o 18 miliard. Na druhé straně přinese importérům 129 miliard korun," dodal Daněk.

Bankovní rada České národní banky minulý týden rozhodla, že bude v intervencích pokračovat. Guvernér ČNB Jiří Rusnok ale zároveň řekl, že je banka může ukončit od dubna kdykoliv. Od počátku listopadu 2013 do konce letošního ledna za nákup eur ČNB utratila zhruba 1,3 bilionu korun.

Autor článku

ČTK


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU