5 nejčastějších chyb, které děláte jako investor

05.04.2017 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Chyby při investování peněz udělá někdy každý. Místo zhodnocení investic se tak můžete dočkat malých výnosů, nebo dokonce ztráty. Jsou ale určité chyby, kterých se většinou dopouští začátečníci v investování a kterým je jednoduché se vyhnout. Tak co, umíte investovat své peníze bez chyb?

Investičních chyb může být spousta. Špatný výběr investice, akceptace příliš velkého rizika, nebo naopak moc velká opatrnost. Netrpělivost, nebo příliš malá ochota riskovat. Můžete myslet až moc na zhodnocení a ignorovat rizika, nebo naopak být příliš opatrný a nedosáhnout žádných výnosů. Pojďme si shrnout ty největší chyby, který se můžeme při investování dopustit. Je nutné poznamenat, že naučit se správně investovat není záležitostí několika okamžiků. A chyby dělá každý. To ale neznamená, že byste měli na osobní investice rezignovat. Jaké jsou tedy nejčastější chyby a jak se jim nejlépe vyhnout?

Moc dlouho měříte

U investic platí stejně tak jako u spousty rozhodnutí: dvakrát měř, než do toho řízneš. Ale docela určitě to v tomto případě není ultimátní pravidlo, kterým byste se měli řídit. Může se vám totiž stát, že to budete měřit moc dlouho. To neznamená, že musíte investovat zbrkle, ale rozhodně platí, že byste určitě neměli s investováním čekat moc dlouho. Budu investovat, až dostanu v práci přidáno. Budu investovat, až nebudu platit leasing. Budu investovat, až si koupím vlastní byt. Jedním ze základních pravidel investora by mělo být: 100 korun investovaných dnes je lepší než 1000 korun investovaných za pár let. Díky komulativním úrokům na tom je lépe investor, který investuje 100 korun měsíčně po dobu dvaceti let, než ten, který investuje 1000 korun měsíčně dva roky. Takže neváhejte, najděte si vhodný produkt a začněte investovat třeba i jen se stokorunou měsíčně. Čím dříve, tím lépe.

Tip: Začněte si na důchod spořit včas.

Zajímá vás pouze %

Je samozřejmě dobré vědět, jaké je předpokládané zhodnocení investice. Kterou investici si vyberete: se zhodnocením 1 %, 5 %, nebo 10 % za rok? Nejspíš sáhnete po té nejvýnosnější. To ale nemusí být vždy ta nejlepší možnost. Například v případě fondového investování se ukazuje, že pouze asi v 15 % případů je výnos daného fondu v daném roce stejný nebo vyšší než byl v roce minulém. To ukazuje na skutečnost, že není zrovna nejlepší strategií se řídit minulými výnosy daných investic. Při rozhodování tak zvažte nejen informace o výkonnosti investic v minulosti, ale zamyslete se i nad riziky a nad budoucí výnosností. A investice poté náležitě diverzifikujte.

TIP: Zkuste aplikovat třetinové pravidlo diverzifikace.

Zajímá vás pouze, co je teď

Neboli za nejdůležitější informaci považujete současný stav investičního produktu. Jsou investice, u kterých takové časově omezené uvažování nevadí. Jako například stavební spoření, důchodové spoření se státní podporou a s příspěvky od zaměstnavatele nebo další investice víceméně bez rizika. Výhodou takových investic je jejich docela jistá návratnost, na druhou stranu ale ta návratnost není nijak závratná. Pokud chcete peníze opravdu investovat a navíc je nechat pracovat za vás (a na vás), tak je vhodné přemýšlet v delším časovém období a také ve více souvislostech. Není pouze teď a tady, případně včera a minulý rok, u peněz platí zároveň zítra a pozítří na druhé straně světa.

TIP: Uvažujte všechny okolnosti a teprve poté volte investiční prostředky.

Nevíte, co chcete a za jak dlouho to chcete

Pokud je něco při investování nejdůležitější, tak je to stanovení si alespoň rámcového investičního plánu. Chcete si našetřit na nové auto? Chcete si vytvořit rezervu pro nepředvídatelné události? Začínáte si šetřit na důchod? Nejdříve si ujasněte, co vlastně chcete a jak dlouho chcete spořit a investovat, a pak teprve vybírejte finanční nástroje. Když si například vezmeme jeden z oblíbených nástrojů: stavební spoření. Nabízí jistotu, díky státní podpoře i lákavé zhodnocení. Ale zároveň váže peníze na účtu na šest let (pro přiznání státní podpory). Takže naspořit si na auto, které si chcete koupit za dva roky, se stavebním spořením asi nezvládnete. Pokud si spoříte na důchod, tak stavební spoření může být lákavým produktem, na druhou stranu jsou ale finanční instrumenty, které vám v dlouhém období dokážou nabídnout mnohem vyšší výnos. Proto je dobré nejdříve zvážit, na co vlastně investici použijete a za jak dlouho ji budete chtít použít. A pak teprve vybírat vhodný finanční produkt.

TIP: Jaký jste typ investora?

Nepočítáte s poplatky a s daněmi

Jednou z největších chyb začínajícího investora často bývá to, že nepočítá s poplatky. Vidí vysoký výnos, nízké riziko, snadnou dostupnost peněz... a pak ho překvapí, že při vstupu a investování peněz zaplatí poplatek. Nebo ho naopak překvapí poplatek za roční vedení účtu investice. Některé investice mají také výstupní poplatek, který platíte například při předčasném vybrání peněz a změně osobního investičního plánu. Proto byste se určitě měli zajímat nejen o výnosnost a rizikovost investice, ale také o poplatky, které si spořitelna, bankovní instituce nebo váš investiční poradce naúčtují. To samé platí i pro zdanění výnosů investic.

TIP: Z jakých příjmů se platí daň?

Autor článku

Hana Bartušková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ