ČNB ukončila intervence,koruna posiluje a rostou výnosy dluhopisů

06.04.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. dubna (ČTK) - Bankovní rada České národní banky dnes zhruba ve 12:30 ukončila režim devizových intervencí. ČNB tak nebude bránit posílení koruny pod hranici 27 Kč/EUR, již dříve ale upozornila, že bude připravena nadměrné výkyvy kurzu koruny zmírňovat. Zhruba hodinu po oznámení konce devizových intervencí se koruna pohybovala výrazně pod hranicí 27 Kč/EUR.

V prvních minutách byl kurz výrazně rozkolísaný a krátkodobě se dostal téměř na 27,13 Kč/EUR. Poté ale koruna trvale posilovala a maximem bylo 26,67 Kč/EUR. Konec intervencí též způsobil růst výnosů českých dluhopisů. Guvernér Jiří Rusnok bude mít ve 14:15 tiskovou konferenci.

Rozkolísání kurzu koruny analytici očekávali, dlouhodobě by měla podle nich koruna posílit. \"První reakce na exit je relativně umírněná a nevynucující si opětovný zásah centrální banky. V horizontu do konce roku čekáme posílení koruny směrem k 26,0 Kč za euro,\" uvedl analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

Podle Viktora Zeisela z Komerční banky nebude mít minimálně v prvních týdnech a měsících reálná ekonomika při utváření kurzu koruny hlavní roli. Jedním z důvodů je to, že mnozí exportéři si na finančním trhu zajistili kurz, za který budou prodávat eura, která v budoucnosti získají. Tím hlavním důvodem je velká spekulativní pozice, která na posílení kurzu sází, dodal Zeisel.

Ukončení intervenci nebylo podle místopředsedy Asociace exportérů Otto Daňka překvapením. Exportéry teď čekají horší časy. Firmy, které výhody intervenčního režimu využily k investicím a posílení konkurenceschopnosti, by to však podle něj nijak existenčně ohrozit nemělo. \"Ti, co se nepřipravovali, budou mít problémy,\" řekl ČTK.

Konec kurzového závazku způsobil růst výnosů českých dluhopisů. Zatímco dopoledne byl výnos dvouletých dluhopisů minus 0,35 procenta, po exitu vystřelil nahoru a po 13:00 byl kolem minus 0,16 procenta, nejvyšší úrovni od loňského srpna, řekl ČTK analytik Komerční banky Marek Dřímal. Předpokládá, že výnosy ještě půjdou nahoru.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) připomněl, že ministerstvo financí využilo dosavadní příznivé situace na dluhopisovém trhu. \"Z hlediska ministerstva financí jsme během prvního čtvrtletí zejména využívali přetrvávající výhodné situace na dluhopisovém trhu a pokryli jsme své potřeby na nejbližší měsíce,\" uvedl Babiš.

Očekávané posílení koruny po dnešním ukončení devizových intervencí může mít vliv na ceny dováženého zboží, zejména nových modelů elektroniky. Zlevnit by mohla v létě i část \"last minute\" zájezdů a zimní exotické dovolené. Silnější česká měna ale bude mít negativní vliv na příjezdovou turistiku, vyplývá ze zjištění ČTK mezi obchodníky a cestovními kancelářemi.

Devizové intervence centrální banka zahájila na počátku listopadu 2013. Od té doby do konce letošního ledna intervenovala v objemu zhruba 1,3 bilionu korun. Intervence v řádech stovek miliard korun pokračovaly podle odhadů analytiků i v únoru a březnu.

Vývozcům devizové intervence podle Asociace exportérů přinesly přímo 687 miliard korun a nepřímo 590 miliard korun. Hrubý domácí produkt ČR se zvýšil o 147 miliard korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK