Ministerstvo dopravy odložilo změnu bodového systému řidičů

09.04.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. dubna (ČTK) - Ministerstvo dopravy odložilo zpřísnění bodového systému za přestupky řidičů. Návrh, který chystalo 14 měsíců, chce ministr Dan Ťok (za ANO) předat svému nástupci v úřadu po podzimních parlamentních volbách. Řekl to dnes v pořadu otázky Václava Moravce v České televizi.

Návrh podle ministra provázela rozsáhlá debata laické i odborné veřejnosti, která ještě bude pokračovat. \"Nechci tady šikanovat běžné řidiče, kteří občas udělají nějaký přestupek, to se stane pravděpodobně někdy každému. Já tady chci trestat piráty silnic. Bohužel většina lidí se vystrašila tím, že chci trestat všechny,\" uvedl.

Podle bývalého ministra dopravy Zbyňka Stanjury (ODS) to svědčí o tom, že je současné ministerstvo dopravy politicky slabé, své návrhy neustále odkládá a nedokáže je prosadit. Vedle změn bodového systému zmínil návrh zákona o liniových stavbách nebo změny v mýtném systému.

Chystaná úprava bodového systému měla především zpřísnit postihy za nejzávažnější prohřešky, jakou jsou jízda pod vlivem alkoholu, vjetí na železniční přejezd přes zákaz nebo způsobení nehody se závažným zraněním. Maximální výše pokuty by například u řízení pod vlivem alkoholu a jiných omamných látek, řízení bez patřičného oprávnění nebo při způsobení závažné nehody měla vzrůst z nynějších 50.000 na 75.000 korun. Systém pokut a trestných bodů se měl zároveň zpřehlednit a zjednodušit.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK