Nezaměstnanost v březnu klesla na 4,8 procenta

10.04.2017 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Nezaměstnanost v březnu klesla na 4,8 procenta z únorových 5,1 procenta. Bez práce bylo 356.112 lidí, což je nejnižší březnová hodnota od roku 2008. Volných pracovních míst přibylo 150.917. Údaje dnes zveřejnil úřad práce. Nezaměstnanost by podle něj měla klesat i v dalších měsících.

Situace na pracovním trhu aktuálně odpovídá jak dlouhodobému stavu, tak ročnímu období. Jarní počasí přispívá rozjezdu sezonních prací. "Z evidence úřadu práce odešlo v březnu téměř 64.500 lidí. Řada z nich našla uplatnění ve stavebnictví, v lázeňství, zemědělství, lesnictví, gastronomii nebo třeba cestovním ruchu," uvedla generální ředitelka Úřadu práce ČR Kateřina Sadílková.

V březnu také tradičně roste zájem zaměstnavatelů o veřejně prospěšné práce, především při jarních úklidech veřejných prostranství. "ÚP ČR s nimi po splnění zákonných podmínek uzavírá dohody. Hlavní nástup těchto činností se očekává v dubnu," podotkla Sadílková. Úřad práce má také nasmlouváno 3362 pozic pro výkon takzvané veřejné služby, zejména s obcemi, nestátními neziskovými organizacemi ale i se školkami a školami.

Nejnižší podíl nezaměstnaných má nově Plzeňský kraj, a to 3,1 procenta. Praha je druhá s mírou nezaměstnanosti 3,2 procenta. Naopak nejhůře na tom je nadále Ústecký kraj, kde nezaměstnanost dosáhla 7,4 procenta.

Pokles nezaměstnanosti zaznamenalo v březnu všech 77 regionů. Nejnižší byla v okresu Rychnov nad Kněžnou (1,6 procenta), Praha-východ (1,7 procenta), Mladá Boleslav a Praha-západ (shodně 2,5 procenta). Nejvyšší míru nezaměstnanosti pak vykázal okres Karviná (9,9 procenta) a Most (9,7 procenta). Podíl nezaměstnaných stejný nebo vyšší než republikový průměr hlásí 36 regionů.

Na jedno volné pracovní místo nyní v ČR připadá 2,4 uchazeče. Na Karvinsku to bylo 13,9 uchazeče, v okrese Jeseník deset uchazečů a na Ústecku 8,9 uchazeče.

Zaměstnavatelé měli v březnu největší zájem o dělníky v oblasti výstavby budov, pomocníky ve výrobě, řidiče nákladních automobilů, tahačů a speciálních vozidel, montážní dělníky, uklízeče, kuchaře, pracovníky ostrahy bezpečnostních agentur, svářeče, řezače plamenem a páječe, obsluhu vysokozdvižných vozíků nebo nástrojáře. Tradičně velká poptávka je po technických profesích napříč všemi obory.

V evidenci ÚP byli nejčastěji klienti s nízkou kvalifikací, se základním, nedokončeným a středním odborným vzděláním, s výučním listem či středním vzděláním s maturitou. Průměrný věk nezaměstnaných činil v březnu 42,6 roku. Mezi evidovanými bylo 124.314 lidí nad 50 let, na celkové nezaměstnanosti se podíleli téměř 35 procenty.

Z profesního hlediska bylo v evidenci nejvíce pomocných pracovníků ve výrobě, prodavačů, všeobecných administrativních pracovníků, uklízečů, pracovníků v ostraze, zedníků, kamnářů, dlaždičů, montérů suchých staveb, řidičů osobních a malých dodávkových automobilů, pomocných manipulačních dělníků nebo pracovníků v gastronomii.

Štítky:

Autor článku

ČTK  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU