Očista půjčkového trhu v ČR. Proč skončila spousta menších poskytovatelů půjček?

18.04.2017 | , Hyperfinance.cz
Komerční sdělení


Prvního března letošního roku začala platit další ustanovení novely zákona č. 257/2016 Sb. (Zákon o spotřebitelském úvěru), která by se měla konečně postavit za solidní věřitele a zároveň ochránit spotřebitele.

O plánovaných změnách se hovořilo již delší dobu, proto jsme mohli koncem minulého roku zaznamenat úbytek nebankovních poskytovatelů půjček na spotřebitelském trhu. Proč tomu tak bylo?

Omezení sankcí i prověřování bonity klienta

Řada změn z novely začala platit již v prosinci roku 2016. Šlo například o omezení sankcí za prodlení se splácením půjčky nebo novou povinnost věřitele detailně posoudit finanční situaci žadatele o půjčku.

hyperia

Půjčky mohou poskytovat pouze věřitelé s licencí ČNB

Novinkou, která začala platit v březnu letošního roku je skutečnost, že půjčky mohou nově nabízet pouze ty společnosti, které získají speciální licenci od České národní banky (ČNB). Aby byla licence subjektu udělena, musí splňovat řadu podmínek, mezi které patří například:

  • Vlastní kapitál minimálně 20 000 000 Kč, 
  • Prokazatelnost původu peněz, 
  • Sídlo na území ČR, 
  • Předpisy upravující podnikání, 
  • Důvěryhodnost vedení firmy, 
  • Odborná způsobilost.

Nutno podotknout, že toto je pouze několik zásadních bodů, které musí žadatel o licenci ČNB splňovat. Kompletní výčet podmínek je k dohledání v Zákoně č. 257/2016 Sb., o spotřebitelském úvěru a Vyhlášce č. 381/2016 Sb.

Menší firmy opustily půjčkový trh

Právě podmínka minimálního vlastního kapitálu byla pro mnoho menších poskytovatelů a zprostředkovatelů půjček zcela omezujícím faktorem. Proto půjčkový trh už na konci roku mohutně opouštěli. Zde je tedy na místě zvážit, zda současné nastavení zákona mělo za cíl skutečně eliminovat nepoctivce, nebo pouze zdiskreditovat menší rodinné firmy, které musely trh opustit.

Horší dostupnost půjček, ale i zajímavé akce

A jak se k této změně postavili samotní zprostředkovatelé nebo poskytovatelé půjček? Kromě toho, že zpřísnili poskytování úvěrových produktů a žadatele nyní důkladně prověřují, snaží se přicházet s řadou atraktivních akcí. Jednou z nich je například rychlá půjčka bez poplatku. Pokud žadatel splní veškeré podmínky akce, získá první půjčku zcela zdarma. Nulový je v tomto případě nejen úrok, ale i hodnota RPSN.

Půjčky v „přechodném období“

Řada poskytovatelů a zprostředkovatelů úvěrů posílalo žádost o udělení licence již na konci minulého roku. Protože však má ČNB na pročtení a vyhodnocení žádosti 15 měsíců, mnoho společností dnes pracuje v tzv. přechodném období. O tom, které společnosti to jsou, informují stránky České národní banky.

Změna zpřísnila podmínky půjček

Ze zákona již dnes musí každý poskytovatel bankovní i nebankovní půjčky důkladně posoudit a objektivně zhodnotit bonitu klienta. Prakticky tak z trhu úplně vymizely půjčky bez dokládání příjmu. Ačkoli je někteří věřitelé, nabízejíci zejména krátkodobé půjčky, stále nabízejí, příjem klienta ověřují skrze svoje interní databáze. Pokud by tak neučinili, stává se smlouva o úvěru neplatnou.

Autor článku

Komerční sdělení  

Články ze sekce: Komerční sdělení