Nejlepším městem pro podnikání se stal Pelhřimov

19.04.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. dubna (ČTK) - Nejlepším městem pro podnikání je Pelhřimov. Druhé místo patří Humpolci, třetí skončila Jihlava. Vyplývá to z výsledků 9. ročníku soutěže Město pro byznys 2015, výzkum zpracovala agentura Datank. Soutěže se zúčastnilo 205 měst a obcí s rozšířenou působností a 22 městských částí Prahy. Loni zvítězil Humpolec před Dobruškou.

Pelhřimov se na první místo vyhoupl především díky největšímu podílu podnikatelů, nejnižší dlouhodobé nezaměstnanosti, nejnižším nákladům na dluhovou službu a také úspěšnému čerpání dotací z Evropské unie.

Humpolec, dlouhodobě nejlepší místo pro podnikání v ČR, se stal vítězem v roce 2008, 2013 a 2015. Město tradičně patří k lokalitám s vysokým podílem podnikatelů, firem a velkých zaměstnavatelů. Má i dostatečný počet kvalifikovaných zaměstnanců, protože nabízí vysoký podíl učňů a studentů v odborném vzdělávání.

Jihlava získala body především v části týkající se radnice, konkrétně v kritériích hospodaření a finanční stability města. Je úspěšná v čerpání dotací EU a také má vysoký podíl výdajů radnice na investice.

Obce se ve výzkumu Město pro byznys hodnotí na základě 34 kritérií rozdělených do dvou oblastí: podnikatelské prostředí a přístup veřejné správy. Druhou oblast, která se na celkovém hodnocení podílí 50 procenty, mohou ovlivnit svým chováním radnice.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK