Metro D se asi začne stavět nejdřív v úseku Pankrác - Olbrachtova

19.04.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. dubna (ČTK) - Stavba trasy metra D začne zřejmě nejdříve v úseku Pankrác - Olbrachtova. Dnes o tom má rozhodnout dozorčí rada dopravního podniku (DPP). Důvodem je, že v tomto úseku je nejsnazší získat potřebné pozemky. Následně bude vybudován zbylý úsek do Písnice. ČTK to potvrdilo několik na sobě nezávislých zdrojů. Metro D má ulevit přetížené trase C a má spojit centrum se sídlišti na jihu města.

DPP si letos zadal analýzu čtyř variant stavby a nejlépe z ní vyšla výše zmíněná. V možnostech pracoval dopravce například s výstavbou trasy z Pankráce na Nové Dvory, zbylý úsek do Písnice by budoval následně. Další možností byla stavba úseku Pankrác - Písnice, avšak nebyly by vybudovány stanice, u kterých je problém s výkupy pozemků - vlaky by pod místy, kde mají být, projížděly.

Město má dlouhodobé problémy s výkupy pozemků. Až letos se podařilo s vlastníky vyjednat znění dohody, kdy oni umožní Praze stavět metro, ta jim zase povolí uskutečnit například v Krči developerské projekty.

Kromě úseku z Pankráce do Písnice, má vést metro D také z Pankráce na Náměstí Míru. O stavbě tohoto úseku se zatím nerozhoduje. Na nové lince budou jezdit vlaky bez řidiče. Projektanti náklady na celou trasu se předběžně odhadují na zhruba 50 miliard korun.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK