Míra nezaměstnanosti na Slovensku klesla na víceleté minimum

20.04.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 20. dubna (zpravodaj ČTK) - Míra nezaměstnanosti na Slovensku v březnu klesla na nejnižší úroveň od listopadu 2008. Dosáhla 8,04 procenta ve srovnání s 8,39 procenta v únoru. Informovalo o tom dnes slovenské ústředí práce, sociálních věcí a rodiny, které v zemi řídí úřady práce.

Počet registrovaných nezaměstnaných, kteří mohli okamžitě nastoupit do práce, se na pětimilionovém Slovensku proti únoru snížil o 9516 na 219.149 lidí. V meziročním srovnání ubylo zhruba 49.400 nezaměstnaných.

Situace na slovenském trhu práce se zlepšuje od roku 2013 a nezaměstnanost se blíží k předkrizové úrovni. Zároveň se dostala přibližně na průměr zemí Evropské unie, kde ještě v únoru míra nezaměstnanosti činila osm procent.

K poklesu nezaměstnanosti na Slovensku podle ekonomů přispěl růst ekonomiky a investice podniků. Zaměstnavatelé delší dobu upozorňují na nedostatek kvalifikované pracovní síly a podniky na Slovensku zaměstnávají nejvíce cizinců od globální krize. V březnu parlament změnou zákona rozhodl o zpřísnění podmínek pro evidenci lidí na úřadech práce.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK