Evropské akcie po prvním kole voleb ve Francii prudce rostou

24.04.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž/Londýn 24. dubna (ČTK) - Evropské akcie zahájily týden silným růstem v reakci na vítězství centristického kandidáta Emmanuela Macrona v prvním kole prezidentských voleb ve Francii. Index pařížské burzy CAC 40 si krátce po začátku obchodování připisoval zhruba čtyři procenta a panevropský akciový index STOXX 600 vykazoval nárůst o 1,7 procenta. Euro nicméně přišlo o část počátečních zisků, které ho vynesly až na pětiměsíční maximum.

Macron ve druhém kole svede souboj s kandidátkou krajní pravice Marine Le Penovou, která ve své kampani slibovala odchod Francie z eurozóny a návrat francouzského franku. Trhy se obávaly, že s Le Penovou by do druhého kola mohl namísto Macrona postoupit kandidát krajní levice Jean-Luc Mélenchon, který patří rovněž mezi euroskeptiky.

Za růstem na evropských burzách stojí zejména bankovní společnosti. Akcie francouzské banky Société Générale, německého konkurenta Commerzbank i italského rivala UniCredit si krátce po zahájení obchodování připisovaly přes osm procent, napsala agentura Reuters.

Euro v úvodu obchodování v Asii v bezprostřední reakci na volební výsledky posílilo vůči dolaru až o dvě procenta na 1,0940 USD, tedy na nejvyšší úroveň od 10. listopadu. Později však o část zisků přišlo a kolem 9:30 SELČ se prodávalo za 1,0860 USD. Oproti pátečnímu závěru tak vykazovalo nárůst o zhruba 1,2 procenta.

V reakci na volební výsledky výrazně oslabil japonský jen, který je investory využíván jako bezpečné útočiště v období nejistoty. Slabší kurz jenu podpořil japonské akcie. Hlavní index tokijské burzy Nikkei uzavřel dnešní obchodování s nárůstem o 1,4 procenta a během dne vystoupil na téměř třítýdenní maximum.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK