Chevron prodává plynová pole v Bangladéši čínské firmě

24.04.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 24. dubna (ČTK) - Americký ropný koncern Chevron prodává tři svá pole na těžbu zemního plynu v Bangladéši čínské společnosti Himalaya Energy. Chevron to uvedl v dnešním sdělení. Pokud bude uzavřena konečná dohoda, bude to první velká čínská investice do energetického sektoru v této jihoasijské zemi, kde o vliv vedle Číny bojuje Indie a Japonsko. Chevron hodnotu transakce nesdělil, podle agentury Reuters by se měla pohybovat kolem dvou miliard dolarů (49 miliard Kč).

Prodávaná pole se na celkové těžbě plynu v Bangladéši podílejí více než polovinou. Firmu Himalaya Energy vlastní konsorcium složené ze státního podniku China ZhenHua Oil a hongkongská investiční firma CNIC, která je čínským vládním nástrojem podpory investic čínských firem v zahraničí. Mluvčí ZhenHua předběžnou dohodu potvrdil a dodal, že její dokončení bude záviset na souhlasu čínského ministerstva obchodu.

Chevron celou svou produkci plynu v Bangladéši - 16 milionů tun v přepočtu na energetický ekvivalent ropy - prodává místní státní ropné společnosti Petrobangla. Bangladéšská vláda má právo odmítnout firmou vyhlédnutého kupce těchto aktiv a její zástupci uvedli, že se ještě nerozhodla.

Chevron se podobně jako další velké ropné společnosti v situaci nízkých světových cen zbavuje okrajových a méně výnosných aktiv. Společnost v říjnu 2015 uvedla, že do tří let plánuje prodat majetek v hodnotě kolem deseti miliard dolarů. Vedle bangladéšských polí má jít například o geotermální projekty v Indonésii a na Filipínách.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK