Světová produkce oceli vzrostla v 1. čtvrtletí o šest procent

24.04.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 24. dubna (ČTK) - Celosvětová výroba oceli v prvním čtvrtletí vzrostla v meziroční srovnání o 5,7 procenta na 410,5 milionu tun. Oznámilo to dnes Světové sdružení pro ocel (Worldsteel). Silný nárůst produkce zvyšuje obavy z přetrvání nadvýroby v tomto sektoru, přestože Čína postupuje v plánech omezovat nadměrné výrobní kapacity, poznamenala agentura Reuters.

Produkce oceli v Číně, která se na její globální výrobě podílí zhruba polovinou, vzrostla o 4,6 procenta na 201,1 milionu tun. Celkový nárůst výroby odráží snahy oceláren využít zotavení cen, rostoucí zásoby v Číně a nedávný cenový propad ale naznačují, že produkce se nyní zvyšuje rychleji než poptávka.

Worldsteel v pátek zvýšila odhad růstu světové poptávky po oceli v tomto roce na 1,3 procenta z dosavadní předpovědi 0,5 procenta. I tento zvýšený odhad je však hluboko pod nynějším tempem růstu produkce.

Peking slíbil západním zemím, že do roku 2020 sníží nadměrné domácí ocelářské kapacity o 100-150 milionů tun. Dnes vláda zrušila povolení k provozu 29 domácím výrobcům oceli.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK