Ceny ropy se vrátily k poklesu, trh se obává růstu těžby v USA

24.04.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 24. dubna (ČTK) - Světové ceny ropy se dnes odpoledne vrátily k poklesu, a ztratily tak počáteční přírůstky dosažené v očekávání, že členové Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) prodlouží se svými partnery dohodu o omezení těžby do konce roku. Mezi investory se během dne obnovily obavy z růstu těžební aktivity v USA.

Cena severomořské ropy Brent kolem 17:45 SELČ ztrácela asi jedno procento na 51,60 dolaru za barel, ačkoliv předtím vzrostla až na 52,57 USD. Americká lehká ropa WTI ztrácela 0,8 procenta na 49,20 USD, předtím se vyhoupla až na 50,22 USD.

Společný technický výbor kartelu OPEC a několika nečlenských zemí v pátek doporučil prodloužit dohodu o omezení produkce i na druhé pololetí tohoto roku. Nyní se takřka ze sta procent plní loňská dohoda, která pro první pololetí stanoví cíl snížit těžbu celkem o 1,8 milionu barelů denně.

Náladu na trhu ale podle agentury Reuters podkopaly nové údaje o pokračujícím růstu vrtné aktivity v USA. Od posledního minima z loňského května se v USA počet vrtných souprav v provozu zvýšil o 118 procent, uvedla banka Goldman Sachs. Těžba ropy v USA za tu dobu vzrostla o téměř deset procent na 9,25 milionu barelů denně a přiblížila se nynější snížené úrovni Saúdské Arábie, která je největším světovým vývozcem suroviny.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červen 51,60 52,12 New York - Nymex WTI červen 49,20 49,62

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK