Plocha dokončených nemovitostí Pentě loni vzrostla o 43 procent

26.04.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. dubna (ČTK) - Skupina Penta Investments loni dokončila 39.930 metrů čtverečních kancelářských a bytových ploch, meziročně o 43 procent více. Do nákupu pozemků a budov firma investovala 3,88 miliardy korun. Reality tvoří asi pětinu aktivit firmy. Oznámili to zástupci společnosti na dnešní tiskové konferenci.

Plocha nově dokončených budov zhruba odpovídá rozloze Václavského náměstí v Praze. Větší část (55 procent) tvořily kanceláře, zbytek připadal na byty. Největším dokončeným projektem byl administrativní komplex Rosum v Bratislavě s rozlohou zhruba 22.000 metrů čtverečních. Z bytových projektů byla největší Rezidence Waltrovka 1A v Praze se 156 byty. Celkem loni Penta prodala 706 bytů. Kromě Prahy také v Bratislavě, Košicích a Varšavě.

Plocha zahájených staveb společnosti dosáhla loni zhruba 100.000 metrů čtverečních. Více než polovinu tvoří Sky Park v centru Bratislavy, kde má vyrůst 786 bytů. V Praze zahájila další etapu projektu Mechanica v Praze 5, ve Varšavě administrativní budovu Mokotow.

Co se týče nákupu pozemků, Penta Investments loni koupila Nuselský pivovar, pozemek na Vítězném náměstí v pražských Dejvicích, Churchill square v Praze 3 nebo další pozemky na Waltrovce v Praze 5. Penta loni prodala administrativní komplex Florentinum v centru Prahy čínské skupině CEFC za 7,7 miliardy korun.

Podíl realitního sektoru Penty tvoří necelou pětinu jejích aktivit. \"Striktně to neregulujeme, jde o to, kolik máme investičních příležitostí. Realitám se teď daří, ale chceme si dát prostor, abychom to nepřehnali. Realitní bublina se přifukuje a nechceme se popálit, uvedl partner Penty Marek Dospiva.

Investiční skupina Penta Investments loni zvýšila čistý zisk o 25 procent na 6,78 miliardy korun. Tržby meziročně stouply o čtyři procenta na 151,2 miliardy korun.

Penta je středoevropská investiční skupina, založená v roce 1994. Působí zejména ve zdravotnictví, finančních službách, výrobě, maloobchodu a v realitním developmentu. Spravuje jediný fond svých partnerů, akcionářů společnosti. Její portfoliové společnosti zaměstnávají více než 32.000 lidí a hodnota aktiv skupiny dosáhla v roce 2016 výše 8,5 miliardy eur. Penta působí ve více než deseti zemích Evropy a má svoje zastoupení v Praze, Bratislavě, Varšavě a Mnichově.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK