Prodej osobních aut na Slovensku do března stoupl o 14 procent

26.04.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 26. dubna (zpravodaj ČTK) - Prodej nových osobních vozidel na Slovensku v prvním letošním čtvrtletí stoupl meziročně o 14 procent. Pozici jedničky na trhu si udržela česká Škoda Auto, která v zemi dlouhodobě vévodí žebříčku registrací nových osobních aut. Vyplývá to z údajů, které dnes ČTK poskytl slovenský svaz automobilového průmyslu.

Od ledna do konce března slovenské úřady zaregistrovaly do evidence 22.814 nových osobních automobilů. Ve stejném období minulého roku, kdy prodej aut na Slovensku stoupl meziročně o pětinu, to bylo 20.023 vozidel.

Z jednotlivých značek se nejvíce dařilo mladoboleslavské automobilce. Škoda Auto umístila na slovenském trhu v prvním letošním čtvrtletí 4530 osobních automobilů oproti 4039 vozům ve stejném období loni. Její tržní podíl tak dosáhl zhruba 20 procent.

Slovensko si v přepočtu na obyvatele loni udrželo pozici největšího výrobce osobních aut na světě, ale jen zlomek produkce slovenských závodů automobilek Volkswagen, Kia Motors a PSA zůstává na místním trhu. Odvětví automobilového průmyslu posílí svou pozici ve slovenské ekonomice po dokončení továrny britské automobilky Jaguar Land Rover.

Adrian Bobok šeb

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK