Unipetrol po loňské ztrátě dosáhl v 1. čtvrtletí zisku 2,8 mld.

27.04.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. dubna (ČTK) - Petrochemický holding Unipetrol se v letošním prvním čtvrtletí po ztrátě na začátku loňského roku vrátil do zisku, který dosáhl 2,8 miliardy korun. Tržby vzrostly na 29,9 miliardy korun. V tiskové zprávě to dnes oznámila firma. Loni v prvním čtvrtletí tržby naopak klesly kvůli odstávkám o více než čtvrtinu a Unipetrol skončil v čisté ztrátě 25 milionů. Za celý loňský rok už pak ale dosáhl zisku 7,98 miliardy korun.

Podle firmy je hlavním důvodem meziročního obratu v prvním čtvrtletí obnovení výroby v etylenové jednotce v Litvínově. Tržby tak meziročně stouply o více než dvě třetiny. Holding také zaúčtoval miliardu korun jako pojistné plnění za ušlý zisk a škody, které loni způsobila havárie krakovací jednotky v rafinerii Unipetrolu v Kralupech nad Vltavou.

V rámci segmentu downstream, který se skládá z rafinérské a petrochemické části, vykázal holding v prvním čtvrtletí 2017 provozní zisk EBITDA LIFO 3,4 miliardy, meziročně o 3,2 miliardy více. Využití kapacity rafinerií holdingu stouplo meziročně z 66 procent na 88 procent a objem zpracované ropy vzrostl o 35 procent na 1,9 milionu tun.

Prodejní objemy rafinérských produktů se zvýšily o tři procenta na 1,6 milionu tun, a u petrochemických produktů dokonce o 136 procent na 456.000 tun. Neratovická chemička Spolana, kterou Unipetrol loni koupil po deseti letech zpět od polské firmy Anwil, přispěla prodaným objemem 106.000 tun.

V maloobchodním segmentu měl holding provozní zisk 265 milionů, což bylo oproti loňsku o 64 milionů více. Podle firmy stály za růstem vyšší prodeje pohonných hmot díky příznivé ekonomické situaci i lepší výsledky v nepalivové části maloobchodu díky konceptu občerstvení Stop Cafe.

Unipetrol uvedl na trh nový typ pohonných hmot Efecta 95 a Efecta Diesel. Pokračoval také v postupném přebírání 68 čerpacích stanic od společnosti OMV. Během prvního čtvrtletí jich převzal 16, a navýšil tak celkový počet stanic své sítě Benzina na 380. Benzina zvýšila podle údajů za letošní leden svůj podíl na trhu na 18,1 procenta.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK