Kurz koruny k euru se dostal na úroveň před koncem intervencí

27.04.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. dubna (ČTK) - Česká koruna dnes vůči společné evropské měně mírně oslabovala. Kolem 17:00 stálo euro 27,02 koruny, tedy stejně jako před ukončením devizových intervencí České národní banky na začátku dubna. Česká měna oslabila od středečního večera také vůči americkému dolaru, a to o 13 haléřů na 24,87 Kč/USD. Vyplývá to z údajů na webu společnosti Patria Online.

\"Na domácím trhu dnes převládala prodejní nálada. Investoři se snažili prodávat koruny a její kurz se tak posunul ke slabším hodnotám,\" uvedl ekonom Viktor Zeisel z Komerční banky.

Podle Vladimíra Pikory ze společnosti Next Finance stojí za dnešním oslabením koruny výprodej aktiv v celé střední Evropě. \"Z většího nadhledu to ale nic mění na tom, že české fundamenty jsou tak dobré, že potlačí korunu k silnějším hodnotám,\" je přesvědčený Pikora.

Rizikem pro kurz koruny jsou podle Pikory aktuální spory uvnitř vládní koalice, které se týkají majetku vicepremiéra a ministra financí Andreje Babiše (ANO). Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) dnes prohlásil, že Babiš dluží veřejnosti i vládním partnerům odpověď na velké množství otázek. Podezření kolem jednokorunových dluhopisů či Babišova majetku podle premiéra ohrožují fungování vlády a důvěryhodnost státu. \"Napětí v české vládě proto ihned vzrostlo nad běžný standard a může mít velké konsekvence,\" upozornil Pikora.

Kurz české měny: Předchozí závěr Dnes kolem 17:00 Kč/EUR 26,91 27,02 Kč/USD 24,74 24,87

Zdroj: Patria Online

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK