Ceny ropy po obnovení produkce na polích v Libyi výrazně klesly

27.04.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 27. dubna (ČTK) - Ceny ropy na světových trzích dnes klesly o více než dvě procenta. Oslabila je zpráva o obnovení produkce na dvou velkých ropných polích v Libyi. Dál také narůstá těžba ropy ve Spojených státech.

Severomořská ropa Brent kolem 17:40 SELČ ztrácela 2,1 procenta na 50,72 dolaru za barel a z dubnového maxima sestoupila už o více než deset procent. Americká lehká ropa WTI oslabila o 2,4 procenta na 48,42 USD.

V Libyi po ukončení protestních blokád ropovodů obnovila produkce dvě ropná pole s celkovou kapacitou téměř 400.000 barelů denně. Dodatečné dodávky na trh přicházejí v době, kdy jsou světové zásoby nadále na vysoké úrovni. Zpráva srazila cenu Brentu pod 200denní klouzavý průměr, co je klíčová hranice na cenových grafech a její prolomení spustilo další prodeje, řekli analytici agentuře Reuters. Podle něj by tak Bent mohl brzy testovat hranici 50 dolarů.

Ropný kartel OPEC se loni s Ruskem a dalšími zeměmi dohodl na snížení těžby v prvním pololetí o celkem 1,8 milionu barelů denně a nyní jedná o prodloužení dohody do konce roku. Generální tajemník OPEC Mohammad Barkindo dnes uvedl, že globální přebytek zásob se sice snižuje, zásoby jsou ale stále příliš vysoké.

Proti poklesu těžby v OPEC a jinde působí nárůst produkce v USA. Ta se od poloviny loňského roku zvýšila o deset procent na 9,27 milionu barelů denně.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červen 50,72 51,82 New York - Nymex WTI červen 48,42 49,82

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK