Čtvrtletní zisky britských bank Barclays a RBS překonaly odhady

28.04.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 28. dubna (ČTK) - Britská bankovní společnost Barclays v prvním čtvrtletí více než zdvojnásobila hrubý zisk na 1,7 miliardy liber (54,4 miliardy Kč). Konkurenční společnost Royal Bank of Scotland (RBS) ve stejném období vydělala 259 milionů liber, vykázala tak první čtvrtletní zisk od roku 2015. Hospodářské výsledky obou podniků překonaly očekávání analytiků.

Generální ředitel banky Barclays Jes Staley vyjádřil optimismus ohledně vyhlídek svého podniku. Upozornil, že banka hodlá během příštích tří let v Británii přijmout asi 2000 nových zaměstnanců.

Konkurenční RBS dnes uvedla, že letos pravděpodobně naposledy vykáže celoroční ztrátu. Bance se za posledních devět let nepodařilo ani jednou dosáhnout celoročního zisku. RBS se potýká s vysokými výdaji na restrukturalizaci i s rozsáhlými náklady na právní spory a pokuty ze strany regulačních úřadů.

Analytici v anketě agentury Reuters předpokládali, že Barclays za první čtvrtletí vykáže hrubý zisk 1,46 miliardy liber. Čtvrtletní zisk RBS pak odhadovali na pouhých 50 milionů liber.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK