Odstávka 1. bloku Dukovan se protáhne o 5 dní, skončí 25. května

28.04.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dukovany (Třebíčsko) 28. dubna (ČTK) - Ukončení plánované odstávky prvního bloku Jaderné elektrárny Dukovany posunula firma ČEZ o pět dní na 25. května. Zdržení způsobilo nižší personální pokrytí prací o Velikonoc, které bude i o nadcházejících květnových svátcích, řekl dnes ČTK mluvčí elektrárny Jiří Bezděk. Elektrický proud tento blok do sítě nedodává od 20. ledna. Zbývající tři bloky Dukovan jsou v provozu.

V prvním bloku provádějí energetici velký objem prací. Kromě stovek standardních činností a výměny pětiny jaderného paliva za čerstvé měli v plánu rovněž 45 významných technických akcí. Jejich součástí byla modernizace řídicího a kontrolního systému centrální čerpací stanice společné pro první a druhý blok. Pracovníci v tomto bloku rovněž dokončují kontroly svarů.

Dukovany s celkovým instalovaným výkonem 2040 megawattů pokrývají pětinu spotřeby elektřiny v ČR. Minulý rok dodala elektrárna do sítě 11,954 terawatthodiny (TWh) elektřiny. U tří bloků Dukovan potřebuje společnost ČEZ tento rok získat nové povolení pro jejich další provoz. Pro první blok už Státní úřad pro jadernou bezpečnost povolení vydal loni.

vst

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK