Největší americká automobilka GM zvýšila zisk o třetinu

28.04.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Detroit (USA) 28. dubna (ČTK) - Největší americká automobilka General Motors v letošním prvním čtvrtletí meziročně zvýšila čistý zisk o třetinu na 2,6 miliardy dolarů (64 miliard Kč). Přispěla k tomu vysoká poptávka po dodávkových automobilech a sportovně-užitkových vozech v USA. Z hlediska zisku tak automobilka zažila nejlepší první čtvrtletí od roku 2009, kdy se vymanila z bankrotového režimu.

Zisk na akcii vystoupil na 1,70 dolaru z 1,24 USD před rokem. Překonal tak očekávání analytiků, kteří jej v anketě agentury Reuters odhadovali na 1,48 dolaru.

Celkové tržby vzrostly o 11 procent na 41,2 miliardy dolarů (bilion Kč), zatímco analytici je v průměru odhadovali na 40,6 miliardy.

V Severní Americe se hrubý zisk zvýšil téměř o polovinu na 3,4 miliardy dolarů. V Evropě automobilka prodělala asi 200 milionů dolarů, zatímco ve stejném období loňského roku dosáhla vyrovnaného hospodaření.

Firma se v březnu dohodla, že své evropské aktivity prodá francouzské skupině PSA Group. Transakcí vznikne evropská automobilová dvojka za německým koncernem Volkswagen. Evropské aktivity GM zahrnují německou automobilku Opel.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK