Ceny ropy oživily z propadu, za duben ale druhý měsíc klesly

28.04.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 28. dubna (ČTK) - Světové ceny ropy v závěru týdne oživily ze čtvrtečních měsíčních minim, za duben ale klesly druhý měsíc po sobě. K dnešnímu zotavení trhu pomohlo rostoucí přesvědčení, že se přední těžařské země shodnou na prodloužení dohody o omezení těžby na druhé pololetí.

Severomořská ropa Brent kolem 16:45 SELČ zpevnila o čtvrt procenta na 51,58 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI získala 0,6 procenta na 49,25 USD.

Za celý týden Brent i WTI ztrácejí zhruba jedno procento. Za duben Brent oslabil o čtyři procenta a WTI přišla o 2,5 procenta.

Čtvrteční více než dvouprocentní pokles cen způsobily zprávy o obnovení produkce na dvou velkých ropných polích v Libyi i obavy z rostoucí produkce břidlicové ropy v USA. Většina analytiků ale čeká, že kartel OPEC se s Ruskem a dalšími zeměmi dohodne na prodloužení dohody o omezení těžby do konce roku. Loni v prosinci se Rusko a další země připojily k dohodě kartelu na omezení těžby a signatáři se zavázali omezit v prvním pololetí produkci o celkem 1,8 milionu barelů denně.

\"OPEC . . v podstatě řekl, že snížení produkce se prodlouží a odpoví na obnovení produkce na libyjských polích a pokračující růst americké těžby z břidlic,\" řekl agentuře Reuters Greg McKenna z makléřské firmy AxiTrader.

Proti poklesu těžby v OPEC a jinde působí nárůst produkce v USA. Ta se od poloviny loňského roku zvýšila o deset procent na 9,27 milionu barelů denně.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červen 51,58 51,44 New York - Nymex WTI červen 49,25 48,97

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK