Česká měna k euru zpevnila, dostala se opět pod 27 korun za euro

28.04.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. dubna (ČTK) - Česká měna dnes k euru zpevnila, a dostala se tak opět na kurz pod 27 korun za euro. Ve čtvrtek vůči euru oslabila na 27,02 koruny, tedy úroveň před ukončením měnových intervencí České národní banky na začátku dubna. Dnes k 17:00 oproti čtvrtku posílila o 17 haléřů na 26,85 Kč/EUR a k dolaru zpevnila o 22 haléřů na 24,65 Kč/USD. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online.

Koruna dnešním posílením nejen smazala čtvrteční ztráty, ale dosáhla téměř nejlepších kurzů k oběma hlavním světovým měnám za celý týden. Mírně silnější byla k euru jen v pondělí a k dolaru v úterý.

Postavení české měny k euru ovlivňují podle analytiků nynější spory ve vládě. Podle ekonoma Viktora Zeisela z Komerční banky to dřív nebylo běžné, ale situace se zřejmě změnila kvůli silné pozici zahraničních investorů. \"Zahraniční investoři domácí politice nerozumí a vyvolává v nich nejistotu. Své pozice se tak snaží rychleji zavírat,\" sdělil.

Další oslabení české měny může podle ředitelky firmy Next Finance Markéty Šichtařové nastat po případném odvolání ministra financí Andreje Babiše (ANO) z funkce. \"Rozkol ve vládní koalici může být důvodem, proč koruna na několik dní vyskočí nad 27korunovou úroveň,\" uvedla.

V koalici ve čtvrtek vygradoval spor kvůli jednokorunovým dluhopisům. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) řekl, že Babiš dluží veřejnosti i vládním partnerům odpověď na množství otázek kolem dluhopisů i svého majetku. Babiš dnes doručil dopis, v němž vysvětluje na žádost poslanců některé okolnosti svého podnikání. Sobotka se vyjádří příští týden.

Kurz české měny: Předchozí závěr Dnes kolem 17:00 Kč/EUR 27,02 26,85 Kč/USD 24,87 24,65

Zdroj: Patria Online

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK