Akcie na pražské burze v týdnu posílily o 1,1 pct na 1008 bodů

28.04.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. dubna (ČTK) - Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu posílily a překonaly tisícibodovou hranici. Index PX od minulého pátku přidal 1,1 procenta na 1007,9 bodu. Největší pokles zaznamenaly akcie mobilního operátora O2 CR. Nejlépe se opět vedlo cenným papírům mediální společnosti CME, vyplývá z výsledků burzy. V předchozím týdnu akcie stagnovaly.

\"Poslední dubnový týden byl ovlivněn prezidentskými volbami ve Francii, zasedáním Evropské centrální banky a výsledkovou sezonou. První kolo prezidentských voleb ve Francii přijaly trhy pozitivně. ECB nepřinesla dle očekávání žádné překvapení. Výsledková sezona pokračovala v pozitivním módu. Výsledky francouzských voleb se projevily pozitivně do většiny akciových indexů. Ani domácí index PX nezůstal stranou,\" popsal dění na trzích analytik J&T Banky Milan Lávička.

Celkově kladné vyznění výsledků CME znamenalo prudký růst ceny akcie, která v pátek zavřela na 102 Kč a byla tak proti závěru minulého týdne o 16 procent silnější. O2 CR, která zveřejnila výsledky dnes, zakončila páteční obchodní seanci na 291 Kč a s poklesem o 1,8 procenta se stala nejvíce klesající akcií v rámci pražské burzy. \"I přes solidní čísla se na trhu již našli prodejci, kteří realizují své zisky po spanilé jízdě k úrovni 300 Kč,\" upozornil analytik.

První květnový týden bude ve většině Evropy zkrácený o pondělní Svátek práce. Investoři budou sledovat středeční zasedání americké centrální banky Fed, pokračující výsledkovou sezonu a průzkumy před víkendovým druhým kolem prezidentských voleb ve Francii. \"Očekáváme, že na trhu může být znát jistá nervozita před víkendovými volbami ve Francii,\" odhadl Lávička.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK