Euro díky zprávě o inflace v eurozóně posiluje

28.04.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 28. dubna (ČTK) - Evropská měna dnes na devizovém trhu posiluje. Euru pomáhají příznivé údaje o inflaci, které obrátily zájem investorů k možnosti zpřísnění měnové politiky v eurozóně. Vyššímu růstu eura zatím brání možná rizika spojená s prezidentskými volbami ve Francii.

V 17:30 SELČ euro vůči dolaru posílilo o 0,2 procenta na 1,0896 USD a k jenu stouplo o 0,4 procenta na 121,39 JPY. Dolar vůči jenu vzrostl o 0,2 procenta na 111,42 JPY. Dolarový index, který měří výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, se snížil 0,1 procenta na 99,06 bodu.

Evropský statistický úřad dnes oznámil, že inflace v eurozóně podle prvního rychlého odhadu stoupla za duben na 1,9 procenta z březnových 1,5 procenta. Přiblížila se tak inflačnímu cíli Evropské centrální banky a byla vyšší, než čekali analytici. Náladu zlepšily také příznivé údaje o růstu ze Španělska.

Analytici však varují, že se blíží druhé kolo prezidentských voleb ve Francii, které bude mít dopad i na euro. Pokud zvítězí centrista Emmanuel Macron, jak ukazují průzkumy mínění, mohlo by to způsobit další, rychlejší růst eura, napsala agentura Reuters. Druhé kolo voleb se koná 7. května.

K růstu dolaru vůči jenu přispěla zpráva o vývoji mezd v USA, která naznačila, že centrální banka USA (Fed) má stále prostor pro další dvojí zvýšení úroků v letošním roce. Podle amerického ministerstva práce mzdy a odměny v soukromém sektoru rostly v prvním čtvrtletí nejvíce za deset let.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK