Lloyds se v příštích dnech plně vrátí do soukromých rukou

11.05.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Edinburgh (Británie) 11. května (ČTK) - Britská banka Lloyds Banking Group se během několika dnů plně vrátí do soukromých rukou, prodej tak ukončí jednu z největších finančních výpomocí z doby finanční krize. Na záchraně banky vláda vydělá přinejmenším 500 milionů liber (15,6 miliardy Kč), prohlásil dnes šéf banky Antonio Horta-Osorio. Vláda v Lloyds drží už pouze 0,25 procenta.

\"Jsme hrdi na to, že vláda už získala víc než 20,3 miliardy liber, které do banky původně investovala,\" prohlásil Horta-Osorio. Odhadovaný zisk 500 milionů liber pětinásobně převyšuje březnové předpoklady a výrazně kontrastuje s případem záchrany Royal Bank of Scotland, která zřejmě bude ztrátová.

Od záchrany banky Lloyds v říjnu 2008 její akcie ztratily asi šest procent. Zisk vládě přinesou vyplacené dividendy i to, že většina akcií byla prodána dráž, než za ně vláda zaplatila. Dalším přínosem je poplatek 2,5 miliardy liber, který banka Lloyds zaplatila, aby se vyhnula účasti v takzvaném programu ochrany aktiv.

Britský fond UKFI, který podíl vlády spravuje, obnovil prodej zbylého státního podílu v říjnu loňského roku. Proces byl téměř rok pozastaven, protože na trhu nebyla příznivá situace.

Stát za finanční krize let 2007-2009 zachránil banku Lloyds za nákladů 20,5 miliardy liber a převzal v ní 43 procent akcií. Posledních pět let je postupně odprodává.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK