Raiffeisenbank stoupl čistý zisk letos o třetinu na 682 mil. Kč

17.05.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. května (ČTK) - Raiffeisenbank v prvním čtvrtletí stoupl čistý zisk meziročně o 32 procent na 682 milionů korun. Celková aktiva banky meziročně vzrostla o 31 procent na 352 miliard korun. K růstu zisku přispělo mimo jiné převzetí části české Citibank, která poskytuje služby fyzickým osobám. Banka o tom dnes informovala ČTK v tiskové zprávě. Nárůst zisku zaznamenaly i ostatní banky.

\"Zejména mě těší, že dopad loňské akvizice retailové části Citibank na naši ziskovost je mnohem pozitivnější, než jsme původně odhadovali. Letos jsme z tohoto byznysu ještě neočekávali zisk, nicméně ukazuje se opak a návratnost celé investice tak bude určitě rychlejší,\" komentoval výsledky generální ředitel Raiffeisenbank Igor Vida.

Klientské úvěry meziročně rostly o 9,9 procenta na 217 miliard Kč, klientské vklady o 21,5 procenta na 242 miliard Kč. Čisté úrokové výnosy banky dosáhly 1,51 miliardy Kč a zůstaly tak prakticky na stejné úrovni jako v prvním čtvrtletí 2016. Čisté příjmy z poplatků vlivem jednorázových výnosů primárně v korporátním segmentu meziročně vzrostly o 8,7 procenta na 453 milionů Kč. Bez těchto jednorázových vlivů by jejich výše byla meziročně srovnatelná.

Provozní náklady banky meziročně vzrostly o 4,4 procenta na 1,65 miliardy Kč. Za tímto nárůstem lze především vidět vyšší jednorázovou rezervu na očekávaný povinný příspěvek banky do Fondu pro řešení krize.

Raiffeisenbank poskytuje v ČR bankovní služby od roku 1993. Majoritním akcionářem je rakouská finanční instituce Raiffeisen Bank International.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK