Sněmovna schválila vyšší daňové zvýhodnění dárců krve

24.05.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. května (ČTK) - Dárci krve a kostní dřeně se zřejmě dočkají vyššího daňového zvýhodnění. Sněmovna dnes ve zrychleném režimu schválila návrh poslanců TOP 09 a Starostů, aby si bezúplatní dárci mohli snížit daňový základ za jeden odběr krve až o 3000 korun místo nynějších 2000 korun. Dárci kostní dřeně by si mohli nově odečíst 20.000 korun. Novelu zákona o daních z příjmů nyní dostane k posouzení Senát a poté k podpisu prezident.

Jde už o druhý pokus skupiny poslanců toto zvýhodnění prosadit. Předchozí pokus předkladatelé v březnu stáhli. Důvodem bylo to, že ministr financí Andrej Babiš (ANO) k němu chtěl předložit pozměňovací návrh na zdanění výnosů z některých korunových dluhopisů. Poslankyně Věra Kovářová (STAN, za TOP 09) tehdy uvedla, že nechce dopustit, aby se kvůli novele strhla ostrá politická mela plná faulů a osobních útoků.

Poslanci argumentují tím, že dvoutisícová částka za odběr krve pochází z roku 1996, kdy byla průměrná mzda 9825 korun. Nyní už podle nich nepůsobí motivačně. \"Cílem našeho návrhu je pomoci lidem, kteří druhým lidem darují to nejcennější: krev nebo kostní dřeň,\" řekla dnes poslankyně Kovářová.

Vláda nynější návrh před měsícem jednomyslně podpořila. Ve Sněmovně pro něj hlasovalo 104 ze 105 přítomných poslanců, proti nebyl nikdo.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK