Sezóna Last Minute je tady. Jak se nenechat podvést?

19.06.2017 | , Finance.cz
Dovolená


Dovolené mají být obdobím klidu. S výběrem těch na poslední chvíli se ale jedná spíš o adrenalinový zážitek. Od koho jsou Last Minute věrohodné a co bychom si před podepsáním smlouvy měli ověřit?

Last Minute u nás už fungují nějakou dobu a někteří jejich možností hojně využívají. Přesto nemají takovou oblíbenost jako klasické dovolené, které se sjednávají obvykle na začátku roku. Je to proto, že by byly riskantní?

Jak funguje Last Minute?

Teoreticky vzato by se dalo říct, že funguje v podstatě jako standardní zájezd. S tím rozdílem ale, že tentokrát si dovolenou zamluvíte skoro těsně před jejím termínem. Last Minute zájezdy se pak pravidelně objevují zhruba měsíc před odjezdem, a to údajně za výhodnější cenu. Jak je to možné?

Jedná se především o ty pobyty a dovolené, o které není dostatečný zájem. Cestovní kanceláře pomocí principu Last Minute lákají další klienty, aby se kapacita doplnila. Typická je pro ně především nízká cena. Přesto u podobných zájezdů platí ve finále stejná pravidla jako u těch, které se sjednávají např. půl roku dopředu anebo ještě déle, jak je to u First Minute. Máte tedy právo na veškeré informace ohledně dovolené a samozřejmě i na patřičnou smlouvu. Během pobytu byste pak nikým (např. personálem v hotelu) neměli být znevýhodňováni kvůli tomu, že jste zaplatili méně než ostatní.

Německé a rakouské cestovky navíc téměř vždy nabízejí výhodnější ceny, než je tomu u nás. Pokud umíte dobře německy, není problém sehnat Last Minute od zahraničních firem. Musíte ale počítat s tím, že odlet může být z Mnichova, Berlína apod. 

A co má být First Minute?

 

Plno převážně starších lidí žije v domnění, že se jedná o totéž. Ve finále jde ale o přesný opak. First Minute jsou tzv. zájezdy na první chvíli, kdy si dovolenou zakoupíte dlouhou dopředu. Pokud chcete např. vyrazit k moři v srpnu, bude vše třeba zamluvit už v prosinci. Díky předstihu se obvykle jedná také o akční nabídky a zlevněné ceny. Se svými vlastnostmi se pak vyplatí podstatně víc než Last Minute.

Výhody zájezdu na poslední chvíli

 

  • Nízká cena – Dříve slevy mohly vzrůst až nad 70 %. Dnes je průměr okolo 30-40 %, někdy i méně. Najde se navíc řada cestovek, která zájezdy Last Minute nebo Last Moment prodává za původní anebo nevýhodnou cenu a za slevu vše pouze jen vydává. Na to pozor!

 

Nevýhody Last Minute

 

 

  • Brzký odjezd/odlet – ne každému sedne do plánu
  • Omezená kapacita – nejde o nový zájezd, ale pouze o ten, který je třeba doplnit. Volná místa jsou omezena, kvůli čemuž se málokdy jedná o něco pro rodinu anebo vícečlennou skupinu.
  • Malý výběr – zájezdy Last Minute jsou hlavně tehdy, když o nabídky není příliš velký zájem. Často proto není z čeho vybírat a je jich málo.
  • U některých cestovek se vše musí zaplatit v hotovosti na pobočce.

 


Co je potřeba zjistit před dovolenou?

 

  1. Jaké doklady k vycestování potřebujete?
  2. Jak a kde nechat zřídit cestovní pas?

Jak vybrat Last Minute dovolenou?

 

 

  1. Nabídky pečlivě sledujte. Pokud nemáte dostatek času na projíždění jednotlivých webovek, nechte si katalogy nebo newslettery zaslat na e-mail.
  2. Pokud nechcete odjíždět doslova za pár hodin, nabídka pro vás bude podle znalců nejvýhodnější už 2-3 týdny před termínem. Cena pak začne zase padat dolů zhruba týden před odjezdem/odletem, jelikož se budou prodávat místa po těch, kteří zrušili účast na poslední chvíli. Nejlevněji pak rovnou nakoupíte na stáncích na letišti.
  3. Nekývejte hned na první, která se vám zalíbí. Nabídky mezi sebou porovnávejte.
  4. Ověřte si cenu, kterou stál zájezd ještě předtím, než se objevil v sekci Last Minute
  5. Vyhlídnutý zájezd si zamluvte prostřednictvím internetu. Chodit na pobočku hned by bylo zbytečné a navíc by vám pravděpodobně stihli místa obsadit.
  6. Vyžádejte si veškeré potřebné informace včetně názvu hotelu apod. Doma si pak vše ověřte. Dívejte se především na recenze ostatních a na fotky.
  7. Důkladně prostudujte smlouvu. Pokud jste kápli na něco, kde je cena až přehnaně výhodná, je dost možné, že se někde ukrývá háček. Místo čtyřhvězdičkového hotelu se např. může jednat pouze o tříhvězdičkový, cesta na pláž bude kilometr dlouhá anebo nedostanete all inclusive, ale pouze polopenzi. Často se stává, že si člověk musí připlatit za turistická víza anebo že v ceně za ubytování na hotelu není např. klimatizace anebo pronájem lehátek. Kapitolou samy o sobě jsou pak přehnaně vysoké sankce za zrušení zájezdu a narušení kapacity. 
  8. V případě spokojenosti zaplaťte hotově zájezd, podepište smlouvu a šťastnou cestu! 

Nejvěrohodnější cestovní kanceláře

Vyrazit do zahraničí s neznámou cestovkou může být někdy risk. Proto volte raději ty s dlouhou tradicí. U nás to jsou:

 

 

Rady na závěr

 

  • Zjistěte si, zdali má vámi vybraná společnost pojištění proti úpadku firmy. Získáte tím větší jistotu, že k zájezdu vůbec dojde. Vše jde zjistit na webových stránkách stanovených pojišťoven.
  • Překontrolujte si, zdali je vámi vybraná nabídka skutečně za akční cenu. Nejen u cestovek se stává, že k zájezdu přidají pouze velký nápis ,,SLEVA“ s nějakými procenty dolů, ale přitom se jedná pouze o marketingový tah, kdy se cena vůbec nepohnula.
  • Pokud chcete být na dovolené absolutně klidní, můžete si založit cestovní pojištění. Před špatným výběrem Last Minute zájezdu vás sice neochrání, ale může vám pomoci např. při onemocnění, úrazu či ztrátě zavazadel. 

Čtěte také: 

 

 


 
 

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: Dovolená