Každá kapka se počítá: 19 tipů, jak šetřit vodou v paneláku i na zahradě

21.06.2017 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Sucho je viditelné. Zvlášť na nízko střižených trávnících slunce vypaluje neúprosné žluté skvrny. Vodohospodáři upozorňují, že ubývají podzemní vody a snižují se i průtoky v řekách, které slouží jako hlavní vodní zdroje. Znovu se mluví o úsporách. Podívejte se proto, jak můžete doma šetřit vodou.

Úsporám vody se rozhodl jít naproti stát. Ministerstvo životního prostředí připravilo dotační program Dešťovka, který odstartoval příjem žádostí koncem letošního května. Připraveno bylo 100 milionů korun, o něž lidé zažádali během jediného dne. Ještě v létě by úřad mohl vypsat další výzvu. Připomeňme, že program podporuje systémy využívající dešťovou vodu, například k zavlažování zahrad nebo splachování toalet.

Vybudování zahradních nádrží je ale jenom jednou z možností, jak v létě spotřebovávat méně vody. A ne vždy funguje, protože napřed musí napršet. Ostatně sudy pod okapy, do nichž zahrádkáři chytají vodu, zůstávají už dlouho prázdné. Zalévat rostliny skomírající pod tíhou slunečních paprsků je ale nutné. Proto se podíváme napřed na zahradu.

Úsporné parné léto na zahradě

Na zahradě můžete ušetřit stovky litrů. Nezalévejte vodou z kohoutku, ale používejte dešťovku, která rostlinám vyhovuje, protože je měkčí a zelenina i květiny ji lépe dokážou využít. U nově zakládaných zahrad jsou už běžné praktické jímky, u starších zpravidla najdete studnu.

Věděli jste, že zalévání hadicí je nehospodárné, protože spotřebuje mnohem více vody než automatický závlahový systém? Ten dokáže ušetřit až 70 procent vody. Výhodou je, že zavlažovat můžete automaticky už brzy ráno, kdy rostliny dokážou vodu efektivně využít. Pamatujte také na jedno ze zlatých pravidel zahradníků – zalévejte ráno nebo později večer, kdy už slunce není tak silné a voda se méně vypařuje. Ušetříte tak až 30 procent vody.

Abyste ušetřili vodu během letního zalévání, připravte na případné sucho záhony už na jaře, kdy bývá srážek více. Před výsevem půdu pořádně provlhčete asi do hloubky 25 centimetrů. Promíchejte půdu s organickým substrátem, který absorbuje a zadržuje vodu.

Během suchého léta hojně mulčujte – pokrývejte půdu kolem rostlin vrstvou mulče, například posekanou trávou, drcenou kůrou nebo kompostem. Mulč zabraňuje prosychání a přehřívání půdy a pomáhá v ní udržovat vlhkost. Nadbytečnému odpařování vody z půdy zabrání vhodné zastínění, například z rákosových rohoží nebo juty.


Jak ušetřit za elektřinu, teplo a vodu: 


Relaxujte v rybníku, sprchujte se

Je přirozené, že během léta se potřebujeme častěji umývat. Potí se všichni. Pokud patříte k těm, kteří si rádi napouštějí vanu až po okraj, vyměňte ji v létě za rybník nebo koupaliště a relaxujte tam. Na koupel ve vaně padne 150 až 200 litrů vody. Rozumné sprchování si vyžádá jen 30 až 50 litrů vody. Během jednoho vykoupání tak můžete ušetřit až 170 litrů. Vynásobeno 30 dny v měsíci jde už o 5 100 litrů. Samozřejmě, snížená spotřeba vody se pozitivně promítne i do plateb za vodné a stočné.

Kromě sprchování narůstá v domácnostech i spotřeba vody, která padne na zalévání balkonových rostlin. Podobně jako na zahradě můžete květinám stínit. Do kropáčků natáčejte vodu chytře, například když odtáčíte studenou vodu, než začne téct teplá. Je to sice maličkost, ale v součtu může jít až o desítky litrů.

V létě ze všech stran slyšíme o pitném režimu, a protože kvalita kohoutkové vody roste, narůstá i její spotřeba na pití. Pokud máte ve zvyku napřed vodu odtočit, aby tekla pořádně ledová nebo alespoň chladná, zkuste neplýtvat. Natáčejte vodu do zásoby do lahví a chlaďte je v ledničce.

Pohlídejte WC

Vedle vody v koupelně nebo v kuchyni hlídejte také spotřebu na WC. Kapající kohoutek sice dokáže napáchat neplechu (bez užitku za den proteče až 24 litrů vody), ale skutečná pohroma může nastat, když protéká záchod. Záleží na intenzitě, ale denně tak může přes vaši domácnost protéct 150 až 1 000 litrů vody.

Na první pohled toaleta protékat nemusí, zkuste raději provést test, kdy do nádržek nasypete trochu potravinářského barviva, které by se nemělo objevit v míse. Samozřejmě, neplechu může napáchat také prasklá hadička na WC, proto vždy před odjezdem na chalupu nebo na dovolenou vypínejte hlavní uzávěry vody před a za vodoměrem. Ochráníte tak svoji domácnost před potopou.

Další tipy, jak ušetřit litry vody

  • Moderní pákové baterie ušetří až 40 procent teplé vody a šetří i energii spotřebovanou na její ohřev.
  • Perlátory ve sprše snižují průtok vody, protože k ní přimíchávají vzduch. V průměru snižují spotřebu o 13 procent.
  • Při čištění zubů nebo mydlení se ve sprše můžete zastavit vodu.
  • Pokud máte pákové baterie, nechávejte je nastavené na studené vodě, ušetříte tak energii za teplou vodu.
  • Při vaření používejte jen nezbytně nutné množství vody. Když místo půl litru natočíte do hrnce litr vody, ač by stačila polovina, plýtváte vodou i energií potřebnou na vaření.
  • Ovoce nebo zeleninu myjte v napuštěném dřezu, je to šetrnější než pod kohoutkem pouštěným naplno.
  • Brambory nebo brokolici zkuste vařit v páře. Nespotřebujete tolik vody a zelenina bude chutnější.
  • Upadl vám led z mrazáku na zem? Hoďte ho místo do dřezu do konve na zalévání. Ano, je to jenom kapka, ale i ta se počítá.

Štítky:

Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ