Zahraniční dluh Česka v 1. čtvrtletí stoupl o více než bilion Kč

21.06.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. června (ČTK) - Zahraniční dluh Česka stoupl v prvním čtvrtletí letošního roku o výrazných 1,128 bilionu korun na 4,656 bilionu. Téměř tedy dosahuje výše ročního HDP, v poměru k němu představuje 97,7 procenta. Meziročně byl dluh vyšší o 1,425 bilionu. Za růstem stojí především vyšší zadlužení bank a vlády související s nákupy dluhopisů zahraničními investory. Vyplývá to z předběžných údajů, které dnes zveřejnila Česká národní banka (ČNB).

Zahraniční zadlužení bankovního sektoru, který zahrnuje i závazky ČNB, tvoří 40,8 procenta celkové zadluženosti. Závazky vládního sektoru se podílejí na celkovém zahraničním dluhu 26 procenty.

Na zahraniční dluh soukromého sektoru připadá z celkové zahraniční zadluženosti 65,7 procenta. Zbývajících 34,3 procenta tvoří závazky veřejného sektoru, kam patří i závazky vládního sektoru, soukromých subjektů garantované vládou a závazky subjektů s majoritní účastí státu.

Zahraniční dluh Česka stoupá vytrvale. Přes jeden bilion korun se poprvé přehoupl na konci roku 2004, dva biliony korun překonal v roce 2010 a tři biliony na konci roku 2014. Čtyři biliony pokořil letos.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK