6 tipů, jak co nejlevněji vyměnit peníze v zahraničí na dovolené

28.06.2017 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Pas, letenky a peněženku. Sbalilas to, mámo? Eura máš? Vezmi toho co nejvíc, aby bylo na zmrzlinu a na pivo k obědu. 

Dostatečná zásoba peněz a víc na dovolenou nepotřebujete. Tradičně tak jezdíte na dovolenou s peněženkou plnou eur, chorvatských kun a maďarských forintů. Protože si chcete nakoupit po cestě suvenýry, zmrzlinu na pláži a taky čerstvé ovoce na trhu. Na všechno je třeba hotovost. Jak ale vyměnit z českých korun co nejvýhodněji? Ve zkratce asi takto: minimalizujte použití hotových peněz, vyhněte se DCC a měňte s rozmyslem.

Jaký je tedy návod na co nejvýhodnější placení na dovolené a jak v cizině výhodně vyměnit peníze?

(1) Vyměňujte peníze až na místě

A hlavně pokud jedete do destinace, kde se platí jinou měnou, než je euro. Například do Chorvatska, Bulharska nebo do severských zemí. České směnárny a banky většinou tyto měny nemají, nebo je mají s velmi nevýhodným kurzem. Kurz často získáte výhodnější až na místě.

Jak nejvýhodněji vyměnit české koruny

(2) Vyměňujte peníze pouze jednou

Často ale i na místě bývá náročné získat dobrý kurz na české koruny. Svádí to tak přivézt si s sebou eura, protože euro je všeobecně uznávaná měna, se kterou si vystačíte všude. Což znamená, že v ČR si vyměníte koruny za eura a eura poté na dovolené za místní měnu. V takovém případě se ale připravte na to, že výsledný kurz koruna – místní měna bude ještě méně výhodný.

(3) Používejte platební kartu

Jako nejvýhodnější se pak zdá: používat spíše platební kartu a vybrat si místní měnu z bankomatu. V takovém případě totiž platíte celkem výhodný směnný kurz, který používají banky. Pozor si ale dejte za poplatky za výběr z bankomatu v zahraničí u své banky. A také neměňte v bankomatu dynamicky, pokud vám bankomat automaticky nabídce Dynamic Currency Conversion, tak to odmítněte.

Co je to Dynamic Currency Conversion (DCC)?

Je to služba, která vám nabídne automatický převod na české koruny ještě před potvzením platby. Zní to výhodně, ale bohužel takto často zaplatíte o 5 – 10 % více, protože výsledná částka se přepočítává kurzem, který není příliš výhodný. Raději DCC odmítněte a nechte si částku v korunách spočítat oficiálním kurzem vaší banky.

(4) Neplaťte hotovými penězi

Ještě menších nákladů na výměnu peněz dosáhnete, pokud na výměnu úplně rezignujete a vystačíte si s platbami kartou. V takovém případě můžete platit výhodným směnným kurzem a zároveň odpadají poplatky, které jsou spjaté s výběrem hotovosti z bankomatu.

(5) Když už musíte, vyměňte si peníze v oficiální směnárně

Nejlepší kurz dostanete většinou při směně peněz v bance. V takovém případě ale většinou zaplatíte i poplatek za směnu. Ve směnárnách často poplatek neplatíte, ale zase vám nenabídnou tak výhodný kurz. Platí nepřímá úměra, že čím víc turistická oblast, tím horší kurz vám většinou směnárna nabídne. A nejhorší kurz většinou dostanete při výměně peněz na hotelové recepci.

(6) Neplaťte eurem

Euro je opravdu všude v Evropě přijímané bez potíží a často ho akceptují i obchody v zemích, které zatím euro nepřijaly. Například eurem můžete zaplatit i v mnoha obchodech v Česku i v dalších zemích. Obchody sice euro akceptují, ale jejich směnný kurz je opravdu velmi nevýhodný. Pokud se tomu můžete vyhnout, tak v hotovosti raději vždy plaťte místní měnou. 

Autor článku

Hana Bartušková


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 5 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU