Můžete odjet na dovolenou ve zkušební době?

13.07.2020 | , Finance.cz
DANĚ


Pokud jste zaměstnaní na plný úvazek a do té samé práce chodíte už nějaký ten rok, tak víte, že dovolené máte 20 dní za rok a nejspíš si v kalendáři odšrtáváte vybrané dny. Jak to ale je, pokud jste si letos našli novou práci a pracovní smlouvu máte třeba až od června? Můžete si v takovém případě vybrat v červenci dovolenou a odjet k moři?

Základní nárok na dovolenou je 20 dní, tedy čtyři pracovní týdny volna, které si můžete vybrat kdykoliv během roku. Záleží na dohodě se zaměstnavatelem, případně na kolektivních smlouvách se zaměstnavatelem. Některé podniky vyhlašují celozávodní dovolené, korporáty a velké firmy zase často nabízí týden dovolené navíc jako zaměstnanecký benefit.

Pokud máte tento rok novou práci, tak jste dovolenou nejspíš řešili ještě ve starém zaměstnání, museli jste si ji vybrat do konce platnosti pracovní smlouvy, nebo vám ji zaměstnavatel při odchodu z práce proplácel. Teď máte ale novou práci, pamatujete si, že máte nárok na pět týdnů dovolené za rok, ale pracujete teprve od června, takže kolik si můžete vlastně letos v létě vybrat dovolené a bude to stačit na cestu k moři? Jak dlouhou si můžete na letní měsíce naplánovat dovolenou?


Jak zjistit, kolik mi zbývá dovolené?

  • Nejjednodušší je prostě se zeptat, pokud vám schvaluje dovolenou nadřízený, tak by měl mít určitě přehled o tom, kolik dovolené si budou jeho podřízení vybírat. Pokud to váš nadřízený neví, tak dovolenou určitě mají spočítanou v účtarně, zeptejte se tam.
  • Počet dnů dovolené, letos vybraných i zbývajících, se také dozvíte z výplatních pásek.
  • Pokud si stále nejste jistí, zkuste naši kalkulačku zbývající dovolené. Stačí zadat, na kolik dnů dovolené máte celkem nárok za rok, kolik měsíců budete v dané práci zaměstnaní a kolik dnů dovolené jste si už vybrali.

 

Jak je to s dovolenou ve zkušební době?

Nárok na dovolenou a volné dny během zkušební doby nemáte. Dle zákona máte na vybrání dovolené nárok až po 60 dnech trvání nepřetržitého pracovního poměru. Zkušební doba bývá standardně 3 měsíce a je určena pro určité otestování. Jako zaměstnanec si máte vyzkoušet, jestli vás daná práce bude bavit. A zaměstnavatel si zase zkouší vaše schopnosti, jestli na práci stačíte a jestli budete přínosem. Logicky je pak vybrání si dvou týdnů dovolené během zkušební doby trošku kontraproduktivní.

Na druhou stranu ale hodně záleží na domluvě. Pokud máte novou práci snů, jste ve zkušební době, ale stejně byste chtěli vyrazit na týden do Chorvatska, zkuste se zeptat svého nadřízeného. Nic nepožadujte, nemáte na dovolenou nárok, ani nevyhrožujte, že buďto dovolená, nebo rovnou dáváte výpověď. Zkuste se jen zeptat. Dotaz vás nic stát nebude a možná budete překvapení kladnou odpovědí, že jeden týden v srpnu by to šlo.

Kolik vám zbývá dovolené

(foto: Shutterstock)


Nová práce: když začnete od prvního července a chcete v srpnu na dovolenou, ale máte 3 měsíce zkušební dobu

  • Při standardní době 4 týdnů dovolené za rok, máte do konce roku s takovou pracovní smlouvou nárok na 10 dnů dovolené.
  • Těchto deset dnů si můžete vybrat kdykoliv po skončení zkušební doby.
  • Během července a srpna nemáte nárok na dovolenou v celém rozsahu, pouze za odpracované dny, dle zákona za 21 odpracovaných dnů vzniká nárok na 1/12 dovolené. Od příštího roku by se pak dovolená měla počítat z odpracovaných hodin.
  • Tuto dovolenou si ale stejně nemůžete vybrat, protože jste ve zkušební době.
  • Až do konce září byste tedy měli správně pracovat, ale vždy se můžete domluvit se zaměstnavatelem.
  • Pamatujte ovšem, že na klasickou letní týdenní dovolenou nemáte nárok, takže vše záleží na vstřícnosti a vzájemné domluvě.
  • Pokud vám zaměstnavatel schválí dovolenou ve zkušební době, zkušební doba se prodlužuje o délku dovolené.
  • Jak je to s nárokem na dovolenou ve světě?
Štítky:

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 80 krát

Články ze sekce: DANĚ