Výpis z rejstříku trestů online?

01.09.2017 | , Finance.cz
DANĚ


Je pro vás návštěva úřadu noční můrou? Tak využijte Portál občana, ten vám umožní získat výpis z rejstříků trestů, počet trestných bodů řidičů a také finanční závazky, které máte vůči státu. Pro přístup na portál bude nutný nový občanský průkaz s čipem.

Portál občana ulehčil lidem život, protože umožňuje vyřídit spoustu věci online. Již nemusíte běhat na úřad pro výpisy z rejstříků, které jsou nyní elektronicky dostupné pouze přes datové schránky. "Je to výpis z bodového rejstříku řidiče, výpis z rejstříku trestů a podobně. Výpisy jsou dnes pro ty, kteří mají datovou schránku, zdarma. Pokud nemáte datovou schránku, musíte navštívit CheckPoint, kde vám udělají výpis, ale stojí to sto korun. Takže se snažíme i šetřit peníze občanům," řekl Roman Vrba, ředitel odboru eGovernmentu na ministerstvu vnitra. Elektronická komunikace úřadů byla České republice vytýkána a občané na tento mnohokrát upozorňovali.

Přes portál by mělo být možné získat i výpis ze zdravotní dokumentace zdravotních pojišťoven nebo získat přístup do portálu ministerstva financí. Obce také budou moci na portálu nabízet vlastní služby, v budoucnu by tak mělo být možné i platit správní poplatky například za odvoz odpadu. Portál také bude upozorňovat na konec platnosti dokladů.

Nicméně pro přístup do portálu bude nutné pořídit si občanský průkaz s čipem a také čtečku, díky které se budete přihlašovat. Vrba uvedl, že cen čteček se nyní pohybuje mezi 100 až 200 Kč, ale s jejich větším rozšířením se očekává pokles ceny.

Nyní vydávané čipové průkazy k přihlášení do portálu použít nepůjde, protože využívají jinou technologii čipu, upozornil náměstek ministra vnitra Jaroslav Strouhal. Vyměnit současný čipový občanský průkaz za nový bude možné zdarma. Výměna běžného průkazu, jehož platnost dosud neskončila, za nový čipový bude stát 200 korun. Takže spoustu lidí čeká opět vyřizování občanského průkazu. Víte, jak na to?

Vyřizování občanky snadno a rychle

Strouhal také uvedl, že i když budou mít čipy všechny nové občanské průkazy, využívání elektronických služeb nebude povinné. Lidé, kteří o ně budou mít zájem, si budou muset tuto možnost aktivovat na úřadu při převzetí průkazu a zároveň si zadat bezpečnostní kódy. Pokud se někdo dodatečně rozhodne pro využívání elektronických služeb, bude možné je aktivovat na úřadu i během doby platnosti průkazu.

 Zdroje: ČTK, Ministerstvo vnitra ČR

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš  

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 3 krát

Články ze sekce: DANĚ