Horko v práci? 5 tipů, jak na něj vyzrát

31.07.2018 | , Finance.cz
Spotřebitel


32 °C. Horko, dusno, bouřky. Asi to nebude příjemné sedět celý den v kanceláři. Co ale můžete proti horku v kanceláři udělat?

Dneska má být jeden z nejteplejších dnů tohoto roku. Což je fajn, pokud jste někde u vody a užíváte si sluníčko. O trošku méně fajn to je, když si musíte odsedět osm hodin v práci a do oken vám praží sluníčko. Jak přežít takový horký den v práci?

Když je vám v práci horko

Nastavte si správně klimatizaci

V klimatizované kanceláři se dá horko vydržet. Do práce vyrazíte dřív, v sedm ráno horko ještě nebude a odejdete později, v sedm večer už to sluníčko taky tolik nepálí. A přes den se o vás postará klimatizace.

  • TIP: Jak nastavit správně klimatizaci? Teplotní rozdíl mezi venkovní a vnitřní teplotou by neměl přesáhnout 5, maximálně 6 °C. Podle nařízení vlády je pak přípustnou hodnotou nastavení klimatizované teploty na pracovišti 24,5 °C.
  • Jak se ochladit bez klimatizace?

Zařiďte si home office

Pokud nemáte v práci klimatizaci, zkuste se se zaměstnavatelem dohodnout na práci z domu. U spoustě profesí je alespoň částečná home office bez problémů v dnešní době proveditelná. A zaměstnavatel možná bude mít pochopení pro to, že je vám na pracovišti horko. Ostatně jemu je možná právě teď taky horko.

Domluvte si v práci home office

Řekněte si o vyšší plat

Zároveň se zvýšenou teplotou na pracovišti můžete vyjednat se zaměstnavatelem zvýšení svého platu. Jasně, zvyšování platu s teplotou vůbec nesouvisí. Na druhou stranu je ale právě teď ideální okamžik o zvýšení platu zažádat. Zaměstnanost roste a na trhu ubývá volné pracovní síly. Pokud jste v práci užitečný, tak právě teď by mohl být zaměstnavatel zvýšení platu nakloněn. Vyšší plat sice nevyřeší to, že je vám v práci horko, ale na druhou stranu možná se vám bude potit alespoň trošku s lepším pocitem.

Dejte si ochranné nápoje

Klimatizaci v práci nemáte a vyšší plat jako flastr na zpocené tričko vám šéf taky nedal. V takovém případě vám stále ale zbývá zákonná možnost, jak horko na pracovišti řešit. Zaměstnavatel má v takovém případě totiž tyto povinnosti:

  • Je povinen zajistit tzv. Ochranné nápoje, pokud teplota na pracovišti přesáhne limit 31 °C.
  • Je povinen k práci přistupovat jako k zátěži, která je v horku zvýšená.
  • Při překročení teploty 36 °C musí uplatit zvláštní režim a musí poskytnout přestávky v práci, které se počítají do pracovní doby.
  • Co všechno zaměstnavatel musí, když je vám v práci horko?

Home office u moře

Změňte práci

A pokud vás ani ochranné nápoje neosvěží, tak pak už zbývá jen jediné. Změnit práci. Díky hospodářskému růstu a klesající nezaměstnanosti je právě teď jeden z nejlepších okamžiků kdy měnit práci. Navíc pokud hledáte klasickou kancelářskou práci, tak o prázdninách nebudete muset na pohovorech soupeřit se studenty, ti jsou totiž někde na prázdninách. V září zase většinou přibývá pracovních nabídek s tím, jak se zaměstnavatelé připravují na konec roku.

Zaměstnanost je také tak vysoká, že nabídka volných pracovních míst často převyšuje počet uchazečů o tato volná místa. To vás při hledání nové práce staví do velmi dobré vyjednávací pozice, ať už z hlediska vyjednání pracovních benefitů nebo požadavků na výšku platu. Letos se možná při hledání nového místa sice ještě trošku zpotíte, ale příští rok už můžete v nové práci homeofficovat z francouzské Riviéry ostošest.

(foto: Pixabay)

Autor článku

Hana Bartušková


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 2.5
Hlasováno: 15 krát

Články ze sekce: Spotřebitel