Goldman Sachs vykázal prudký pokles příjmů z obchodů s dluhopisy

18.07.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 18. července (ČTK) - Americká investiční banka Goldman Sachs hospodařila ve druhém čtvrtletí s čistým ziskem 1,63 miliardy dolarů (36,8 miliardy Kč), což je téměř stejný výsledek jako před rokem. Zisk na akcii se ale zvýšil více, než čekali analytici, a to navzdory 40procentnímu propadu příjmů z obchodování s dluhopisy. Akcie banky na zveřejnění výsledku hospodaření reagovaly poklesem.

Propad příjmů z obchodů s dluhopisy odráží širší útlum obchodní aktivity, který ve čtvrtletí zasáhl velké americké banky. Například konkurenční JPMorgan Chase & Co zaznamenala propad o 19 procent, Citigroup asi o šest procent. Výsledek Goldman Sachs je v tomto segmentu nejhorší od čtvrtého čtvrtletí 2015.

Goldman Sachs je pátou největší bankou v USA podle objemu aktiv. Na příjmech z obchodování s dluhopisy je závislá víc než její konkurence, těžila z toho zejména před finanční krizí v letech 2007 až 2008. Následná regulace ale tento byznys výrazně omezila. V letošním druhém čtvrtletí příjmy z tohoto segmentu klesly na 1,16 miliardy dolarů z předchozích 1,93 miliardy USD před rokem.

Zisk na akcii ve druhém čtvrtletí vzrostl na 3,95 USD, zatímco analytici v anketě agentury Reuters v průměru očekávali zisk 3,39 USD. Proti předchozímu období se totiž počet kmenových akcií o téměř šest procent snížil.

Akcie Goldman Sachs ještě před začátkem obchodování ztrácely více než jedno procento, později ale část ztrát smazaly.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK