Asociace: Majetek Čechů loni stoupl o 5 procent na 12 bilionů Kč

19.07.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. července (ČTK) - Hodnota majetku českých domácností dosáhla koncem loňského roku 12 bilionů Kč, což znamenalo meziroční růst o 5,1 procenta. Finanční závazky Čechů stouply o 6,4 procenta na 1,6 bilionu Kč. ČTK o tom dnes informovala Česká bankovní asociace.

Majetek ve formě nefinančních aktiv, tedy především byty, domy, pozemky, stroje, cennosti stále převyšoval s 56procentním podílem finanční aktiva, tedy vklady, hotovost, investiční a pojistné produkty. Finanční aktiva ale rostla rychlým tempem, celkově o 6,5 procenta na 5,4 bilionu korun.

Finančním aktivům nadále dominovaly vklady, na nichž měly domácnosti uloženy 2,4 bilionu Kč a které stouply meziročně o 7,8 procenta. V prostředí nulových úroků ale ještě rychleji rostl objem neuložených peněz. V hotovosti držely domácnosti 383 miliard Kč, o 10,3 procenta více než v roce 2015. Češi u financí podle asociace jasně preferují nízké riziko a rychlou dostupnost naspořených peněz.

Objem peněz, které občané investují, postupně roste. Z finančních investičních produktů přitáhly nejvyšší zájem podílové listy investičních fondů. Majetek domácností v investičních fondech stoupl o 13 procent na 374,3 miliardy Kč. Tyto investice se tak už blíží částce, kterou mají domácnosti uspořenu v rámci penzijního připojištění. Tam mají lidé k penzím naspořeno 381,7 miliardy Kč, což je o 8,7 procenta meziročně více.

Hodnota majetku v podobě bytů a domů loni stoupla o 2,8 procenta. Zda tímto kanálem domácnosti trvale a spolehlivě bohatnou, je při aktuální situaci na trhu nemovitostí otázkou, uvedla asociace. S větší jistotou lze říci, že se vyplácí investice do přírodních zdrojů (půdy, lesů), což je s objemem 1,4 bilionu Kč třetí nejvýznamnější položka majetku. Hodnota přírodních aktiv, jejichž objem je omezený a cena stále pod úrovní cen na západ od ČR, meziročně vzrostla o téměř deset procent.

Hlavní část finančních závazků domácností tvoří půjčky s 1,5 bilionu Kč. Vzestup půjček o 7,1 procenta je prakticky shodný s růstem finančních aktiv, což může budit dojem, že zadlužování jde ruku v ruce se spořením a investováním. Objemově ale půjčky stouply o necelých sto miliard Kč, což není ani poloviční hodnota ve srovnání s nárůstem vkladů a hotovosti o 207,5 miliardy Kč.

Čisté finanční jmění domácností (finanční aktiva očištěná o finanční závazky) stouplo na 3,77 bilionu Kč, což bylo v meziročním srovnání o 6,6 procenta více. Celkové čisté jmění (celková aktiva očištěná o finanční závazky) prolomilo hodnotu deseti bilionů Kč a proti roku 2015 vzrostlo o 4,9 procenta.

\"Celková rozvaha domácností tak vyznívá příznivě. V dobrých časech domácnosti více peněz spoří a investují do nemovitého majetku i finančních produktů, než nabírají na půjčkách,\" shrnula asociace.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK