Nestíháte splácet půjčky? Zachránit vás může konsolidace

02.11.2017 | , Finance.cz
ÚVĚRY A PŮJČKY


Hypotéku splácíte jen tak tak a do toho se vám ještě porouchalo auto. Potřebujete nové, ale z finančního hlediska připadá v úvahu jen leasing, čili další půjčka. Přerůstají vám splátky přes hlavu? Pak je pro vás konsolidace jasnou volbou.

Konsolidace nepatří mezi slova, která by každý znal, a řadu lidí dokonce děsí, protože zní až příliš složitě. Ve skutečnosti se ale jedná o jednu z mála záchran nejen před exekucí, ale i před životem pod mostem. Nesplácení (ne)bankovních úvěrů je závažná záležitost. Pomocí konsolidace neboli sloučením všech půjček do jedné ji lze ale vyřešit.

Jaké půjčky lze sloučit?

Konsolidovat lze úvěry všeho druhu. Nejčastěji se ale jedná o kontokorenty, platební karty, hypotéky, leasingy a dokonce i některé nebankovní půjčky.

Pokud si o sloučení zažádáte a váš záměr bude schválen, banka veškeré úvěry spojí do jediného. V praxi to vypadá v podstatě tak, že za vás splatí vše potřebné a vytvoří nový úvěr, který pro ni na oplátku budete splácet vy. Důležité je ale brát v potaz, že doba splácení se konsolidací výrazně prodlouží.

Konsolidace dluhů, když nestíháme splácet

(zdroj: pixabay)

 

Proč konsolidovat úvěry?

Když opomineme, že se může jednat v podstatě o jedinou záchranu před exekucí v případě tíživé finanční situace, další důvody jsou následující:

  • Možnost sjednání nových podmínek
  • Měsíčně budete odvádět pouze jednu splátku, ne dvě a více jako předtím.
  • Vše budete řešit pouze s jedním věřitelem.
  • Jelikož se jedná o nový úvěr, splátka bude podstatně nižší, než by byl součet několika.
  • Získáte i nižší úrok.
  • Možnost navýšení úvěru a získání dalších peněz v rámci potřeby.

 

Ušetřit pak můžete až několik tisíc ročně, což dlužníkovi dává možnost neohrozit rodinný rozpočet, ale naopak se ve finanční situaci stabilizovat a dokonce si vytvořit i nějakou rezervu pro případ nouze. Důležité je ale zmínit, že podobně jako u jiných úvěrů, tak i u některých konsolidací hrozí sankce za předčasné splacení.

Komu se nejvíce vyplatí?

Jak již bylo řečeno, převážně pro ty, kteří nezvládají splácet. Výrazně ale může pomoci i rodinám, které splácet zvládají, ale na úkor toho musí na svém životě šetřit. O konsolidaci by také měli uvažovat i ti, kteří své finance mají prozatímně pod palcem, ale kdyby jeden z manželů dostal dlouhodobou neschopenku, mohlo by dojít k potížím se splácením kvůli sníženým příjmům.

Maximální výše úvěru 

Při žádosti o sloučení půjček se samozřejmě vždy přihlíží i na jejich výši. To, kolik jste si půjčili, tedy může celou situaci snadno ovlivnit. Řada bank navíc nabízí možnost sloučit pouze úvěry do výše 600 000 Kč.

Bonita aneb kdo bude mít problém se schválením?

Pokud si myslíte, že stačí přijít do banky, zažádat si a pak už si jen nechat předložit smlouvu, tak jste na omylu. Takové štěstí můžete mít leda u nebankovních institucí. V bance vás mohou odmítnout, pokud:

  • Jste v bankovních registrech dlužníků.
  • Vaše měsíční příjmy jsou příliš nízké.
  • Roční procentní sazba nákladů (RPSN) může dosáhnout až k 20 %.

Sjednocení půjček na mateřské nebo rodičovské

Právě díky výraznému snížení měsíčních příjmů je riziko zadlužení se na mateřské nebo rodičovské dovolené o to vyšší. Sloučení půjček je pak v tomto případě možné, ale rozhodně není zaručené. Málokterá banka tuto možnost schválí bez spoluručitele právě kvůli sníženým příjmům anebo např. problémům s nesplácením.

Jistota úspěchu je ale v tomto případě u nebankovních společností, které jsou benevolentnější. Na druhou stranu často vyžadují ručení nemovitostí.

Na co si dát pozor?

Internet nabízí řady kalkulaček, prostřednictvím kterých lze vypočítat, zdali se vám konsolidace vůbec vyplatí. Jak již bylo řečeno, je třeba počítat s tím, že čím nižší splátky budete mít, tím déle budete splácet. Banky vše mají nastaveny tak, aby vydělaly hlavně ony, na to nezapomínejte.

TIP: Vypočítejte si splátky úvěrovým kalkukátorem.

Někdy může být navíc v příliš nízkých splátkách ukryt i háček. Tím může být např. poplatek za vedení účtu anebo sazby za pojištění proti neschopnosti splácet. I tyto informace je třeba brát v potaz.

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 4 krát

Články ze sekce: ÚVĚRY A PŮJČKY