Porovnání cen másla v roce 1985 a 2017. Proč stojí máslo 50 Kč?

28.07.2017 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Rostoucí ceny másla se dostaly na přední stránky tisku i webových stránek. Čím jsou způsobeny vysoké ceny másla? Kolik stálo máslo za socialismu? Kolik stojí máslo v okolních zemích? Jak se u nás vyvíjela jeho spotřeba?

Máslo - pro mnohé Čechy strategická potravina, která se významem rovná ropě. Jeho rostoucí cena nedává spát nejednomu slušnému Čechovi, který smutně vzpomíná na dobu, kdy máslo stávalo 3,50 Kčs. Jedná se o bouři ve sklenici vody, nebo jsou opravdu u nás ceny másla vyšroubované obchodními řetězci? Jak se vyvíjela cena másla? A proč se nyní máslo zdražuje? Jak jsou na tom ostatní státy?

Spotřeba másla v ČR v čase

Spotřeba másla po válce utěšeně rostla s každou pětiletkou. Navíc tehdejší režim významně podporoval mlékárenský průmysl a spotřeba másla rostla až k 10 kilogramům na obyvatele. Po sametové revoluci se jeho spotřeba prudce snížila až ke 4 kilogramům na osobu. Důvodem byla vzrůstající obliba margarínů a vlna brojení proti máslu jako nezdravé potravině. Po roce 2000 se spotřeba másla začala pomalu vzmáhat, hlavně kvůli jeho oddémonizování jako nezdravé potraviny a v roce 2015 průměrný Čech spotřeboval ročně 5,5 kila másla a ročně za něj utratil přibližně 786 Kč.

Spotřeba másla v ČR v kilech na obyvatele mezi lety 1948 až 2015

spotrebamasla

Jak šel čas s cenou másla

Cena másla se v dnešní pohybuje kolem 50 Kč. Diskuze jsou plné srovnávání dnešní ceny a ceny za socialismu. ČSÚ uvádí, že v roce 1985 stálo máslo 40 Kčs za kilogram (tedy 10 Kčs za balení), dnes vyjde přibližně 200 Kč za kilogram. Průměrná měsíční hrubá mzda v roce 1985 činila 2920 Kčs, v prvním kvartálu 2017 činila 27 889 Kč  

Pokud tedy porovnáme nynější ceny a mzdy, tak si za hrubou měsíční mzdu koupíme téměř 140 kg másla, v roce 1985 jsme si za průměrnou měsíční hrubou mzdu koupili přibližně polovinu (73 kg). Stejné množství másla jako průměrný občan v roce 1985 si může dovolit každý, jehož měsíční hrubá mzda je 14 600 Kč a vyšší. Pokud bychom zachovali poměr cena/mzda z roku 1985 stálo by dnes máslo cca 95 Kč. 

Vývoj ceny másla od prosince roku 1994 po červen 2017 

cenamaslacr

Ceny másla u sousedů

Čeští spotřebitelé raději jezdí nakupovat do zahraničí, protože tvrdí, že nákup vyjde levněji. Jak je to s cenou másla? Prošli jsme online obchody u nás a v sousedních zemích a srovnali jejich cenové nabídky. Do nich jsme nepočítali slevové akce, kdy cena výrazně klesla (až o 20 %).


Cena másla za 250 g: 

  • Polsko 34 Kč
  • Německo 47 Kč
  • Česko 50 Kč
  • Slovensko 52 Kč
  • Rakousko 57 Kč

Přečtěte si:

Růst cen potravin v červnu 2017

Sbohem pomazánkové máslo! Vítej tradiční pomazánkové!

Mléko zdarma pro naše děti 


Důvody ke zdražení

  • Vzrůstající cena másla na světových trzích.
  • Pokles kurzu Eura - zvětšení poptávaného množství evropského másla ve světě.
  • Menší obsah tuku v "letním" kravském mléce.
  • Růst obliby neodlehčených mléčných produktů.

Ale proč je tedy v sousedním Polsku je o třetinu levnější? To nedokážeme vyrobit stejně levné máslo? Podle Ministerstva zemědělství mají řetězce vyšší marži  pro domácí máslo (15,20 %) oproti zahraničnímu (4,00 %). Češi preferují domácí máslo a akceptují jeho vyšší cenu. Takže rostoucí ceny na světových trzích pravděpodobně využily i obchodní řetězce a svezly se na vlně zdražování.

Čas na změnu jídelníčku, země nebo partnera? Jak vyřešit příliš drahé máslo?

1. Změna jídelníčků 

Nestihli jste od Vánoc zhubnout do plavek? Nyní je vhodná chvíle! Máslo stojí majlant, tak ho nahraďte tvarohem, pomazánkou či jiným substitutem. Ano, existují případy, kdy se máslo nedá nahradit (vídeňský řízek, koláče , dorty apod.), ale v minulosti jsme máslo nahrazovali běžně. V devadesátých letech klesla spotřeba másla kvůli vzrůstající oblibě margarínů, tak proč se nevrátit k rostlinným tukům?

Odlehčenou variantu na máslo vymysleli odborníci za socialismu a bylo jím pomazánkové máslo, tedy pardon - tradiční pomazánkové. Pokud je vám vaše linie ukradená, tak si můžete zavzpomínat na zabíjačky u babičky a koupit si sádlo, které je cenově velmi dostupné. Stačí tedy posolit či nanést cibuli a budete mít pořádnou nálož energie.

2. Zajeďte na nákup do Polska či Německa

Pokud bydlíte blízko hranicím s výše zmíněnými státy neváhejte a zajeďte si na nákup za hranice.

3. Změňte obchodního partnera - Kupujte máslo na farmě 

Pokud se másla nechcete vzdát, tak dalším řešením je nákup přímo u výrobce, kde máslo vyjde mnohdy levněji. Najděte si ve vašem okolí výrobce másla a zajděte si nakoupit i další mléčné výrobky. Protože kvalita roste s klesající vzdáleností od kravského vemínka.

Poslední možností je čekat na státní nařízení, které by nutilo řetězce mít stejnou marži na domácích i zahraničních potravinách. Nebo rovnou by stát stanovil cenu másla, ale to už tu jednou bylo a nebylo to šťastné řešení.

Nechceme se raději začít chovat jako silní spotřebitelé, kteří dokáží zatlačit obchodní řetězce bojkotem určitých produktů?

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU