FinTech může být i ve vašem telefonu: 4 případy, kdy se to vyplatí

02.08.2017 | , Finance.cz
DANĚ


Nechte chytrý telefon, aby vám to spočítal, ohlídal, zaplatil nebo vypůjčil. FinTech aplikace jsou na vzestupu. A navíc jsou často úplně zdarma.

Pokud máte chytrý telefon, je téměř vyhráno. Pak si do něj stačí stáhnout chytré prográmky, které vám pomohou spravovat rodinnou kasu, spočítají půjčku, najdou levnější zboží nebo pomohou směnit cizí měnu. Otázka na co, je zbytečná. Prostě ušetříte. A jaké aplikace si stáhnout?

Hlídejte si příjmy a výdaje

Divíte se, že nemůžete nic naspořit? Pomohou vám třeba Money Lover, Mint, Toshi nebo Wallet. Tak se jmenují chytré appky, které mají hodně různých funkcí, ale jejich hlavních cílem je sledování toku peněz k vám a od vás. Pokud chcete ušetřit, hlídají, jak se vám to daří, a odhalují, kudy peníze „tečou“ z peněženky ven. Oceníte je hlavně při delším používání., protože vám ukážou grafy a statistiky, které odhalí díru v rozpočtu. Některé z nich si můžete napojit na bankovní účet, takže registrují i platby bankovní kartou.

Docela zajímavě může dopadnout „partnerský“ podprogram, kdy do aplikace zadávají data oba partneři. Pokud jsou k sobě poctiví, program odhalí, kdo je větší marnotratník.

Odpadají tedy papírové účty, ale mobil obsahuje všechny informace o finančním životě svého majitele. Pokud by se k nim dostal někdo cizí, nemuselo by to být dvakrát milé. Proto je aplikace jištěna PINem, zámkem obrazovky a nabízí dodatečné heslo. Základní verze aplikací jsou zdarma.

Jaké FinTech aplikace se vám v telefonu vyplatí

Převeďte to mobilem

Pokud potřebujete rychle elektronicky převést peníze a počítač není k dispozici, jsou k dispozici prográmky do mobilu. Základní jednoduché verze většina bank již nabízí.

Pokud se obáváte, že se k vašim heslům dostane někdo nepovolaný, banky slibují, že je to skoro nemožné. Pokud si program stáhnete, zjistíte, že systém ověřování a zabezpečení je poměrně zdlouhavý a někdy komplikovaný. To vás může i odradit. Na druhé straně vám appka může ukázat, kde je nejbližší pobočka vaší banky, nebo spřátelený bankomat, který si za výběr nic nestrhává.

Měním peníze za ten nejlepší kurz

Kde jen sehnat nejlevnější eura, když se chystáte na dovolenou a právě na tohle vám čas nezbývá? I na tohle byl vymyšlen program, který vám čas neukradne a vše spočítá. Nabídne vám převod měn a v některých případech se data sama aktualizují. Když vám tedy ve směnárně nabízejí nějaký kurs, aplikace napoví, zdali vás nechtějí ošidit, nebo je to kurs skutečný. Zkuste si zadat slova „kursy měn“ nebo anglickou verzi (currency calculator).

Výhodná půjčka, aneb je důležité vědět svou RPSN

Pokud si půjčujete na něco peníze, jistě již počítáte s tím, že vrátíte víc, pokud je vám tedy někdo nepůjčuje kvůli vašim modrým očím. To ale může dopadnout ještě hůř. Mnohdy je tedy těžké si na místě spočítat, na kolik vaše půjčka vlastně přijde peněz. Věrná přítelkyně appka vám pomůže. Může se jmenovat finanční kalkulačka (nebo loan calculator), zadáte výši půjčky, dobu splácení, úrok, případně další údaje. A dozvíte se, kolik navíc zaplatíte.

Pro chronické zapomínače dluhů existuje program, který hledejte pod názvem „upomínky účtů“ (angl. bills reminder). Program po zadání termínů splátek nebo půjčky upozorní, že je třeba to vyrovnat.


Co je dobré vědět o FinTech?


Plná peněženka karet? Zkuste to jinak

Jestliže vám peněženka praská nikoli kvůli hotovosti, ale přítomností třiceti věrnostních karet z nejrůznějších obchodů, můžete se obrátit opět na chytré aplikace. Váš chytrý mobil může pomocí programu Portmonka (nebo anglické Cardless, FidMe) nahraje plastové karty a v obchodech stačí ukázat jejich variantu ve vašem mobilu. V obchodě dokážou z telefonu kartu načíst a peněženku máte zase uvolněnou.

U některých obchodů tak můžete zjistit i zboží ve slevách. Jenom k tomuto účelu slouží aplikace akčníceny.cz. Chcete si něco koupit co nelevněji? Tento srovnávač vám zboží dle vašeho finančního gusta nabídne. Podobných aplikací je víc, zadejte si ve vyhledávači „srovnávač cen“.

(foto Pixabay)

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ