Koupit, či nekoupit? Podvodné obchodníky na internetu můžete odhalit selským rozumem.

09.08.2017 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Na internetu dnes nakupuje každý třetí Čech. Nejčastěji se jedná o oblečení, doplňky anebo elektroniku. S narůstajícím počtem uživatelů ale zároveň vzrůstá i počet podvodníků, kteří se na internetu snaží okrádat lidi. Jak se jim bránit?

Neustále můžeme slyšet, vidět a číst o tom, jak byl někdo okraden na internetu. Objednal si zboží, zaplatil za ně předem a nežil s ním šťastně až do smrti, ale naopak už nikdy neviděl ani objednávku a ani své peníze. Při platbách předem na účet je nakupování na internetu samozřejmě rizikovější, ale často na něm můžete i ušetřit.

Jak na podvodníky na internetu

(zdroj: pixabay)

Kde je nakupování přes internet nejrizikovější?

Internetové a facebookové bazary – nejprostší způsob, jak se může zloděj dostat k zákazníkům. Registrace je obvykle nenáročná, vytvořit inzerát zvládne každý a pak už stačí komunikovat pouze s potencionálním klientem, který projeví zájem o zboží.

Podvodné a falešné eshopy – aktuálně jich není mnoho, ale přesto se virtuální slídilové a hackeři snaží o jejich tvorbu. Nejčastěji je poznáte podle extrémně výhodných cen a nulových kontaktních údajů firmy i majitelů.

Jak platit předem na internetu?

  • Pomocí údajů na kartě – některým eshopům stačí zadat pouze údaje z karty a o zbytek se postarají sami. Potřebují hlavně číslo karty, datum platnosti uváděno měsíc/rok a CST, což je kód o 3 číslech na zadní straně. Jedná se o typický způsob placení pro Aliexpress, Ebay a jiné zahraniční eshopy.
  • Bankovním převodem – po přihlášení do internetového bankovnictví klasicky zadáte příkaz k úhradě. Přesný postup by vám měl být eshopem zaslán na email. Kromě protiúčtu a částky je často potřeba vyplnit i variabilní symbol. Tento způsob využívá většina českých eshopů.
  • PayPal – buď si na PayPal z bankovního účtu zašlete určitou částku anebo jej propojíte s platební kartou, ze které bude při nákupech strhávat peníze. Je hojně využívaný v zahraničí.

Nejjistější platba zboží bude pravděpodobně vždy na dobírku, kdy peníze předáte kurýrovi. Přesto mají platby předem minimálně u ověřených českých eshopů své výhody.

Jak mohou být platby předem výhodné?

Platba předem na účet nemusí být vždy riskantní nebo dokonce rovnou ztráta peněz. U ověřených prodejců může být naopak velice výhodná, protože oběma stranám ušetří čas. Velmi často se na ni vážou také slevy na poštovném anebo rovnou bonus jako poštovné zdarma. Často tak lze ušetřit více jak 100 Kč za jednu zásilku. Plno lidí navíc uvádí, že při platbě předem mají zboží dříve, než kdyby platili dobírkou.

Podle čeho poznáme podvodný eshop?

Základem jsou samozřejmě pozitivní ohlasy od klientů, nejlépe od těch, které známe osobně. Podvodný eshop ale můžeme odhalit i sami, a to selským rozumem. Na webových stránkách by měly být vždy kontaktní údaje na majitele včetně jména a příjemní, adresy i telefonního čísla a dále také sídla firmy.

Dalšími důvody pro obezřetnost může být možnost platit pouze předem na účet, okopírované obchodní podmínky, falešné certifikace anebo nabízení aktuálně moderního sortimentu za velice nízké ceny.

Kde si ověřit věrohodnost eshopu?

Pokud si stále nejste jisti svým úsudkem, eshop si můžete prověřit na stránkách:

  • apek.cz – asociace pro elektronickou komerci, pomáhá eshopům a vydává certifikace. 
  • heureka.cz – můžete zjistit, zdali má obchod skutečně označení ,,Ověřeno zákazníky“, a pročíst si recenze. 
  • justice.cz – ověření firmy a jejího založení v rejstříku 
  • nic.cz – ověření registrace domény a údajů o vlastníkovi firmy 
  • whois.net – prověření zahraničních domén 

Naletěl jsem podvodníkům. Co mám dělat?

Pokud zboží nedorazilo v termínu, zkuste ještě chvíli počkat – chyba může být na straně přepravce.

Pokud ovšem čekáte již delší dobou a obchodník na vaše stížnosti nereaguje, obraťte se na policii ČR a podvod nahlaste. Jestliže jste ale byli okradeni o méně než 5 000 Kč, nejedná se o trestný čin, nýbrž o přestupek.

V takovém případě je nejlepší sehnat více poškozených a podat hromadnou žalobu, kde se finance sečtou. U podvodného eshopu je to ale složitější, pokud nenarazíte na negativní recenze anebo rovnou na kontakty na podvedené zákazníky.

Podstatně jednodušší je to v internetových komunitách a bazarech na facebooku, kde může vložit příspěvek nebo inzerát kdokoliv. Přímo ve skupině napište o vlastních špatných zkušenostech s danou osobou. Ostatní tak budou upozorněni, že od ní nemají nic kupovat a zároveň se mohou přihlásit i další poškození.

Jak získat zpět peníze od podvodníka

Při dopadení se podvodný obchodník musí přiznat. Pokud tak neučiní, PČR vám vydá dokument o tom, že k přestupku/trestnému činu došlo, ale peníze a náhradu za škody bude třeba vymáhat v občanskoprávním řízení.

Na podvodníka podejte žalobu společně s dokumentem o tom, k jakému skutku došlo. Na základě toho by měl soud vydat platební rozkaz.

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 20 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU