Belgickému majiteli ČSOB vzrostl ve čtvrtletí zisk o 35,7 pct.

10.08.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 10. srpna (ČTK) - Belgické finanční skupině KBC vzrostl ve druhém čtvrtletí čistý zisk o 35,7 procenta na 855 milionů eur. Hospodaření podpořil silnější ekonomický růst a snížení rezerv na ztrátové úvěry. Nejsilnější byl růst zisku v Belgii a na zahraničních trzích. V České republice zůstal zisk téměř beze změny, uvedla firma, která je v tuzemsku mimo jiné vlastníkem ČSOB, v dnešním prohlášení.

Výsledky výrazně překonaly odhady analytiků dotazovaných agenturou Reuters, kteří čekali čtvrtletní zisk 720 milionů eur. Za celé první pololetí zisk stoupl na 1,49 miliardy eur z loňských 1,11 miliardy eur.

K příznivému vývoji v oblasti ztrátových úvěrů přispělo hlavně Irsko. KBC očekává, že v zemi letos uvolní z rezerv na ztrátové úvěry 200 milionů eur.

Zisk v České republice ve druhém čtvrtletí podle prohlášení banky činil 183 milionů eur. To bylo zhruba stejně jako v předchozím čtvrtletí. Loni ve druhém čtvrtletí činil zisk 191 milionů eur. Hlavní podíl na podnikání skupiny mají Belgie, kde zisk ve čtvrtletí meziročně stoupl o 30,2 procenta na 483 milionů eur. V mezinárodní divizi, která zahrnuje aktivity ve Slovensku, Maďarsku, Bulharsku a Irsku, zisk stoupl o 43,9 procenta na 177 milionů eur.

Po zbytek letošního roku KBC očekává solidní výnos u všech obchodních divizí a trvalý ekonomický růst jak v eurozóně, tak ve Spojených státech.

ČSOB patří společně s Českou spořitelnou, Komerční bankou a UniCredit Bank mezi největší české banky podle výše bilanční sumy. Kromě banky ČSOB je součástí skupiny KBC v České republice také Hypoteční banka, Českomoravská stavební spořitelna, ČSOB Pojišťovna, ČSOB Penzijní společnost, ČSOB Leasing, ČSOB Factoring, ČSOB Asset Management a skupina Patria.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK