Raiffeisenbank stoupl čistý zisk letos o čtvrtinu na 1,7 mld. Kč

10.08.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. srpna (ČTK) - Raiffeisenbank v prvním pololetí stoupl čistý zisk meziročně o 25 procent na 1,7 miliardy korun. Celková aktiva banky meziročně vzrostla o 27 procent na 362 miliard korun. Banka o tom dnes informovala ČTK v tiskové zprávě. Nárůst zisku zaznamenaly i ostatní velké banky.

\"K nárůstu zisku přispěly jak naše prodejní úspěchy, tak i velmi dobrá kvalita úvěrového portfolia banky, a tedy i výrazně nižší tvorba opravných položek,\" komentoval výsledky generální ředitel banky Igor Vida. Raiffeisebank počátkem června převzala všechna aktiva a pasiva české pobočky Zuno Bank a po nedávné akvizici retailového bankovnictví Citibank se jí tak v krátké době podařilo dokončit integraci další tuzemské banky. \"Vedle toho rosteme i organicky a dále tak zaznamenáváme velký přirozený příliv nových klientů,\" dodal.

Objem poskytnutých úvěrů klientům se v pololetí meziročně zvýšil o 8,3 procenta na 220 miliard Kč. K růstu přitom došlo ve financování domácností (spotřebitelské úvěry a hypotéky) i firem. Objem přijatých vkladů od klientů se meziročně zvýšil o 19,1 procenta na 250 miliard Kč.

Čisté úrokové výnosy banky přesáhly tři miliardy Kč, což v porovnání se stejným obdobím loňského roku představuje pokles o 2,6 procenta. Čisté příjmy z poplatků meziročně vzrostly o 4,9 procenta na 924 milionů Kč, což je primárně způsobeno vlivem jednorázových výnosů v korporátním segmentu.

Provozní náklady Raiffeisenbank meziročně vzrostly o 1,5 procenta na 3,01 miliardy Kč. Za tímto nárůstem lze podle banky především vidět vyšší povinný příspěvek banky do Fondu pro řešení krize. Celkové provozní výnosy banky meziročně klesly o 2,6 procenta.

Raiffeisenbank poskytuje v ČR bankovní služby od roku 1993. Majoritním akcionářem je rakouská finanční instituce Raiffeisen Bank International.

fd mal

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK