Čtveřice největších bank vydělala 29 miliard Kč, o procento více

10.08.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. srpna (ČTK) - Čtveřice největších bank v ČR v prvním pololetí vydělala zhruba 28,9 miliardy Kč, což je o přibližně procento více než ve stejném období loni. Vyplývá to z výsledků bank. Výsledky za celý letošní rok by podle odborníků mohly být rekordní.

\"Po odečtení loňského mimořádného výnosu z prodeje podílu ve společnosti VISA to letos vypadá opět na rekordní výsledky. Co je navíc z pohledu bankovních klientů sympatické, že se tak stalo i přes další pokles výnosů z bankovních poplatků,\" komentoval výsledky největších bank zakladatel portálu Bankovnipoplatky.com Patrik Nacher.

Výsledky bank ovlivňuje podle analytika společnosti Chytrý Honza Františka Bostla delší dobu několik faktorů. Roste množství peněz na trhu a zvyšují se aktiva klientů. Na druhou stranu roste tlak na marže bank vlivem vyšší konkurence ze strany nových bank a zároveň kvůli nízkým úrokovým sazbám se snižuje prostor pro úrokové výnosy.

Čistý zisk skupiny ČSOB v prvním pololetí stoupl meziročně o 12 procent na 9,4 miliardy Kč. Růst podpořila silná výkonnost finančních trhů, jednorázový výnos z vypořádání dřívějšího soudního sporu, vyšší příjmy z poplatků a nižší náklady na riziko. K výsledku ČSOB přispěl také silný růst obchodních objemů, který byl tažen růstem hypoték, firemních a spotřebitelských úvěrů, oznámila dnes banka.

Komerční bance vzrostl v pololetí čistý zisk meziročně o 15 procent na 7,7 miliardy korun. Bez mimořádných položek spojených s restrukturalizací budov centrály dosáhl zisk 6,8 miliardy Kč, a byl tak rovněž vyšší o 15 procent.

České spořitelně klesl v prvním pololetí meziročně čistý zisk o 6,9 procenta na 7,7 miliardy korun. Za meziročním poklesem zisku je podle banky loňský jednorázový výnos z prodeje akcií společnosti Visa Europe, bez tohoto vlivu by se meziroční čistý zisk zvýšil o 8,3 procenta.

Česká a slovenská UniCredit Bank vykázala v prvním pololetí čistý zisk 4,1 miliardy korun, což je meziroční růst o 22,7 procenta.

Výsledky největších bank v ČR v miliardách korun:

čistý zisk 1.pololetí 2017 čistý zisk 1. pololetí 2016 čistý zisk 1.pololetí 2015 ČSOB 9,4 8,3 7,1 Česká spořitelna 7,7 8,2 7,3 Komerční banka 7,7 6,7 6,6 UniCredit Bank ČR a SR 4,1 3,5 3,1

Zdroj: banky

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK