Průměrná sazba hypoték mírně klesla, v červenci činila 2,02 pct

16.08.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. srpna (ČTK) - Průměrná úroková sazba hypoték v červenci klesla na 2,02 procenta z červnových 2,04 procenta. Naposledy se snížila loni v listopadu. Vyplývá to z údajů Fincentra Hypoindexu. Loni v listopadu a prosinci byla sazba na minimu 1,77 procenta. V prosinci začal platit zákon o spotřebitelském úvěru a velké banky v této souvislosti ohlásily růst sazeb. O hypotéky byl letos v červenci zájem podstatně menší než v předchozím měsíci.

V červenci si pro hypoteční úvěr přišlo do bank 7213 klientů, což je o 3609 méně než v červnu. V sedmém měsíci roku si lidé sjednali hypotéky za 14,6 miliardy korun. V červnu se přitom objemy vyšplhaly na 22,2 miliardy Kč.

\"Průměrné sazby hypotečních úvěrů jsou stále přikovány k dvouprocentní hranici a banky v červenci zkoušely spíše jen kosmetické změny. Nadále také dochází ke vzájemnému sbližování sazeb,\" uvedl hlavní analytik Fincentra Josef Rajdl. Hypotéky kopírují nejen minulý rok, ale i ty předešlé. V červenci je vždycky menší zájem o hypotéky než v červnu. Letos jde o nejnižší počet a objem nejen za letošní rok, ale od ledna 2016.

\"Červenec sice bývá obecně slabší, ale pokles je tentokrát znatelnější než jindy. Kombinace nedostatku nemovitostí ke koupi a nových doporučení regulátora citelně ochladila poptávku domácností,\" řekl ČTK ředitel poradenské firmy Chytrý Honza Jiří Paták.

Téměř nulový pohyb hypoteční úrokové míry je pro letní měsíce příznačný, stejně jako nižší objem sjednaných úvěrů, doplnil výkonný ředitel realitní kanceláře Reality IQ Ondřej Mašín. Spolu s ním zaznamenal také pokles počtu prohlídek. Lidé podle něj nechávají na září nejen řešení financování bydlení, ale také prohlídky dostupných nemovitostí.

Ačkoliv se úrokové sazby pohnuly mírně směrem vzhůru, data portálu Cemap.cz - cenové mapy ukazují, že se nyní nájmy ve většině regionů ČR pohybují nad hranicí měsíční splátky hypotéky. Je finančně výhodnější platit hypotéku než bydlet v pronájmu, upozornil ředitel portálu Ondřej Hon.

Česká národní banka 4. srpna rozhodla o zvýšení základních úrokových sazeb. Zvýšení je minimální, do hypotečních úvěrů se podle Rajdla změna sazeb promítne nejspíš jen v řádu desetin procenta. \"Nedělejme si iluze, že zvýšení základní sazby centrální banky o 20 bazických bodů zásadním způsobem změní podmínky na úvěrovém trhu. Je to spíš naznačení směru, kam sazby mohou směřovat. Reálné úrokové podmínky se tím změní minimálně,\" řekl tehdy guvernér ČNB Jiří Rusnok.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK